Високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г., каквато е поставената от София цел. Това пише в свой анализ Fitch Ratings.

Рейтинговата агенция прогнозира, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отложено. Според Fitch политическата криза не е повлияла особено на процеса за подготовка за приемане на еврото, но бързият ръст на цените се очертава като основен проблем. 

Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 пр. пункта стойностите в  3-те държави с най-ниска инфлация.

Досега е имало прецеденти с приемане на кандидати, чиято инфлация леко превишава "летвата".

Такъв е случаят с новоприетата във валутния клуб Хърватия. Но у нас този показател е далеч от "островите на стабилност" в еврозоната и няма изгледи скоро да се вместим в желаните параметри. Поне такова е мнението на рейтинговата агенция.

Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

12-месечната средна инфлация според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който през декември бе на ниво от 13%, е доста над нивото на трите най-добре представящи се страни членки на ЕС през 2022 г. и се очаква това да продължи, дори през 2024 г.

За разлика от Хърватия, която се присъедини към еврозоната на 1 януари тази година, България е твърде далеч от целта, за да се възползва от премахването на нетипичните стойности.

Отделен проблем е, че България не е готова с приемането на пакета закони, които са условие за приемането й в еврозоната.

Източник: Сега

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук