Тайните договори за доставки с Русия бяха основна тема на годишното общо събрание на частично държавната компания за нефт и газ миналата сряда. На него присъстваше и бившият председател на управителния съвет Райнер Зееле, пише австрийското издание profil.at.

В сряда ръководството на OMV направи два опита да отговори ясно на този труден въпрос:

Какъв е бил общият обем на природния газ, закупен по спорните договори за доставка от руския "Газпром" през 2022 г. - годината, в която Владимир Путин вкара войските си в Украйна, а Централна Европа всъщност искаше да стане по-независима.

Берислав Гасо, новият член на борда на директорите на OMV за подразделението "Енергия", първоначално се опита да го прикрие: според него доставките за Германия и Австрия възлизат на "няколко милиарда евро" - "повече от половината" от тях за Австрия.

Това беше отговор, който OMV понякога обича да дава на журналистите: възможно най-неясен.

Между другото, на годишното общо събрание 76 души работеха на заден план, за да изработят подходящи отговори на повече от 200 въпроса на акционерите към членовете на борда в реално време, които мениджърите на подиума трябваше само да прочетат от екраните. Това може да е разбираемо от правна гледна точка.

Свободната дискусия беше само спорадична. Но акционерите понякога имат по-широки права на информация по време на общите събрания и представителите на инвеститорите не позволиха на висшето ръководство на OMV да се измъкне.

Те провериха - и в крайна сметка Гасо трябваше да посочи едно число: 6,8 милиарда евро.

Това е огромната цена на природния газ, който OMV е закупила от "Газпром" през миналата година. По данни на управителния съвет на OMV цели 76% от него са отишли в Австрия. Това е газ за около 5,2 милиарда евро. Така че до истинската независимост има още много време.

 

 

Въпреки това може да последва рязко прекратяване на вноса на газ от Русия: бившият главен изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс посочи в сряда в предаването "ZiB2" на ORF, че договорът за транзит на руски газ през Украйна не може да бъде удължен от правителството в Киев. 

Този договор изтича в края на 2024 г. Понастоящем газопроводът през Украйна е единственият начин природният газ от Русия да достигне до Австрия - наскоро "Профил" съобщи подробно за този проблем.

Договорите за доставка като секретен въпрос

Обратно към годишното общо събрание: спорните договори за доставка на OMV с руската газова група бяха честа тема на събранието на акционерите, което продължи повече от 11 часа. През 2018 г. бившият главен изпълнителен директор на OMV Райнер Зееле беше удължил преждевременно тези договори до 2040 г. Първоначално те трябваше да работят до 2028 г., а сега са обвързани с далечно бъдеще. Точното съдържание се смята за тайна.

OMV дори не позволява на държавния холдинг ÖBAG, чрез който Република Австрия държи 31,5 % от акциите на нефтогазовия концерн, да види договора. Въпреки това, както обясни главният изпълнителен директор Гасо на общото събрание, договорът не предвижда никаква възможност за обикновено прекратяване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук