Виденовата зима беше с хиперинфлация, сутрин и вечер с различни цени, както и празни магазини. Такава зима не ни очаква. Това заяви пред Нова Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш министър на социалната политика. 

"6-7 години свикнахме с ниска инфлация и бяхме забравили. Няма как да имаш икономически ръст, няма как цените да падат. Плюсът върви с минуса", категоричен бе експертът.


"Да не гледаме на инфлацията като на катастрофа", призова Нейков. 

Според експерта гнездото на бедността в България са самотните възрастни жени, защото често те са с по-ниски доходи. На тези жени и да им вдигнеш с 50-100 лв., няма да си вдигнеш нивото на живот. Въпросът тук е как да увеличим доставчиците на услуги, допълни бившият социален министър. 

"Сметката ще я платим всички, но дори и на теория няма как да няма пенсии, защото те се изплащат от осигуровките, а дори да не достигат, тогава пари идват от данъците", каза още той.

От януари догодина няма да се налага увеличаване на данъците и осигуровките, за да се плащат увеличените пенсии, но не се знае от следващите месеци, каза още той и допълни, че ще изпаднем в ситуация, в която вече повече от половината от парите за пенсии ще идват от данъци.

Това деформира самия пенсионен модел - той вече не е на базата на осигуровки, а съвършено друга философия, която може в един момент да доведе до сериозни промени.

„Пенсионният модел на България е направен така, че и и теоретично не може да се стигне до момент, в който няма да има пари за пенсии, защото те се плащат от осигуровките на днешните работещи.

Когато обаче не стигат парите от осигуровки, тогава недостатъчните средства идват от републиканския бюджет, т.е. от данъците на обществото“, обяснява Нейков. Затова често самите пенсионери сами си изплащат пенсиите, плащайки ДДС-то на продуктите, които купуват.