Между 160 лв. и 170 лв. излиза цяло агне за Великден, ако си го купите от ферма.

В тази цена влиза както главичката, така и дреболиите, обясни пред „Труд“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Търсенето тази година обаче е по-слабо, а причините са няколко – от една страна затрудненото придвижване на хората заради извънредното положение, а от друга стресът заради нарастващата икономическа криза.

„Добрата новина е, че тази година успяхме да спрем вноса на македонско месо, което веригите бяха подготвили. То влиза с неясно качество и маркировка“, обясни Симеон Караколев.

„Миналата година по Великден у нас бяха вкарани около 100 хил. тона агнешко месо от Македония, което беше с 20% по-ниска цена от нашето и подби пазара. И тази година имаше подготвени количества за внос, но търговците се отказаха, след като земеделският министър Десислава Танева нареди БАБХ да прави строги проверки на пратките“, каза съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От фермата агнешкото върви по 6-7 лв. за килограм трупно тегло, а разфасовките са по 12-13 лв. за кг. В магазините агнешкото се продава между 14 лв. и 16 лв. за кг., допълни Караколев.

По думите му и тази година има опити за измама на потребителите като им предлагат ярешко за агнешко, за което се самосезира и прокуратурата. Въпреки че ярешкото е по-вкусно, потребителят трябва да знае какво купува, категоричен е Караколев.

Има и сигнали, че вериги пръскат с препарати месото, за да има по-добър външен вид. Проблемът е, че те действат само от външната страна на месото и когато го разрежете – то е потъмняло.

Това означава две неща – или е било замразявано и след това размразявано, или че е престояло повече от една седмица из складовете, обясни експертът. Той посъветва хората да гледат за печата – ако е син, това означава, че месото е родно производство.

Българските производители отчитат срив на износа на родни агнета. Миналата година за католическия Великден изнесохме 40-50 хил. животни, а тази едва 5 хил. Това е 10 пъти намаление, обясни Караколев.

Затова от бранша ще предложат пакет от мерки, защото много животни ще останат непродадени. Едно от предложенията е това месо да бъде разфасовано, замразено и да се използва за социални нужди.