Презапасяването със злато няма смисъл, ако не предстои война или бедствие. Покачването на цената на златото по време на пандемията беше спекулативно, особено при свръх добив.

Това заяви председателят на Съюза на златарите Димитър Алексиев, цитиран от БГНЕС.

„Златото е барометър. Когато една нация или едно общество по някакъв начин напредва, започва да купува ценния метал. Това е един от показателите за благосъстояние, както покупката на леки автомобил”, казва потомственият занаятчия и майстор-златар. Алексиев от дълги години работи в ателието си на централна столична улица, но за първи път, заради COVID-епидемията, работата му е толкова силно засегната.

Според него хората не трябва да се предоверяват на мнението на различните анализатори, че инвестицията в злато си остава една от най-добрите. В банките вижда нелоялна конкуренция, същото мисли и за заложните къщи.

„В момента процъфтяват заложните къщи, защото хората дават там и последното, което имат. Те от своя страна се обърнаха на златарски магазини, една допълнителна грозна конкуренция. Цели партиди внасят от Турция и казват, че са го взели от клиента, а след като не могат да си възстановят парите го препродават“, категоричен е Димитър Алексиев.

„Нашият бизнес не е по-различен от всички останали бизнеси. В продължение на два месеца магазинът беше затворен, другите ни магазини – също. Хората бяха наплашени, както и ние. Не смеехме нищо да правим, което да ни изложи на опасност от заразяване“, сподели той.

След отпадането на мерките златарското ми ателие вече функционира, но клиентите са много по-малко от преди.

По думите много малко са останалите българските производители, повечето магазини купуват и препродават злато.