Златото е на път да регистрира най-силното си месечно поскъпване от 2016 г. насам на фона на усилията на водещите централни банки за увеличаване на стимулите, насочени към преодоляване на щетите, нанесени от кризата с разпространението на COVID-19.

На фона на високите обороти, с които работи световната "печатница на пари", златото става все по-атрактивно като актив, който запазва дългосрочната си стойност.

След като в сряда управителят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл изрази опасенията си, че пандемията ще окаже дългосрочни негативни ефекти върху американската икономика и взе решение да остани лихвите без промяна на нива, близки до нулата, ценният метал поскъпна до ниво от 1 726 долара за тройунция.

През седмицата Японската централна банка обяви серия от нови монетарни стимули, а по-късно днес се очаква и решението на Европейската централна банка за лихвите и бъдещата монетарна политика.

По-рано този месец златото се повиши до близо 8-годишен връх от малко над 1 768 долара за тройунция и е на път да приключи месеца с повишение от над 8%.

Ценният метал традиционно се приема като "актив убежище" в кризисни времена.