Към момента има възможности за доставки на природен газ, които нито са изпуснати, нито е толкова отчайващо положението, колкото го изкарват някои. Тези възможности са под условие, че служебното правителство направи допълнителни стъпки за осигуряване на допълнителни доставки. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ енергийният експерт Калоян Стайков.

Към момента най-сигурните източници изглеждат доставчиците на втечнен газ, които внасят газ за Европа. Те лека-полека започват да заместват доставчиците от "Газпром". Има възможност и за доставки на тръбен газ от Норвегия, заяви Стайков.

Ако "Газпром" спре изцяло природния газ за Европа, ситуацията става друга и прочитът на ситуацията ще е друг, уточни той.

Европа загуби доста време, още през февруари можеше да се предвиди, че ще има ограничение и спиране на доставки на газ от Русия. Трябваше по-рано да стане ясно на Европейския съюз, че това, което Русия говори, и това, което върши, са две различни неща, подчерта енергийният експерт.

Той коментира, че България не получава количествата природен газ по договора с "Газпром", защото Русия е решила едностранно да промени условията. При американския газ говорим за краткосрочни доставки.

Когато доставките са краткосрочни, те, естествено, са на по-висока цена. Миналата година дебатът беше на база цена, търсеше се по-евтиният, а тази година вече дебатът е за осигуряването на доставките, каза още Калоян Стайков.