Тази година има общо 5 почивни дни за Коледа, но затова пък 31 декември ще е работен ден.  Официални празници са 24 декември – Бъдни вечер, 25 и 26 декември – Рождество Христово. Първият работен ден след Коледа се пада на 27 декември. Почивен ще бъде и 1 януари – Нова година.

При работа през празничните дни на служителя се полага допълнително възнаграждение. При 8-часова работна седмица и трудов договор, надницата и извънредният труд се умножават по две. Така, работникът получава до 400% повече, защото е работил на официален празник.

„Върху тази по-висока надница има данъци и осигуровки, които в нормален работен ден се дължат върху надницата ни, в почивен са върху сумата умножена по две или четири. На празник се заплаща минимум двойна надница, независимо как се отчита работното време”, заяви Дина Христова, Главна инспекция по труда, в ефира на bTV.

Христова обясни, че при сумирано отчитане, когато празничните дни се падат работни по график, за този ден не се заплаща извънреден труд и допълнителното заплащане е до 200%.

„Извънредният труд в празнични дни, когато не е в хипотезата на сумирано отчитане на работното време, трябва да бъде определен със заповед. Работниците трябва предварително да знаят, минимум 24 часа по-рано, че те ще работят на този ден”, допълни Христова.

В сферата на услугите и промишлеността най-често се използва сумираното отчитане на работното време. Христова посочи, че по празниците няма сигнали срещу некоректни работодатели.