Инфлацията в САЩ ще остане на сегашните си нива през следващите три години, тъй като пандемията засяга веригата за доставки, а икономическото възстановяване е възпрепятствано от недостига на гориво и работна ръка.

В същото време инвестициите трябва да бъдат в твърди активи като сребро, а не в криптовалута, заявил е бившият изпълнителен директор на Lehman Brothers Лорънс Макдоналд, информират световните издания.

"Вероятно има десет фактора, които правят инфлацията устойчива. Този път не става дума за финансова криза, а за ситуация от военен характер. Прекъсването на веригата за доставки, разходите за транспортиране на петрол - това води до много устойчива инфлация. Тя ще се запази през следващите три години", казва Макдоналд.

Според експерта, който е работил в Lehman Brothers по време на финансовата криза от 2008 г., сегашната ситуация не е като тогава.

Той е изтъкнал, че допълнителните федерални разходи в САЩ може да не решат проблема, а по-скоро да стимулират инфлацията.

"Ако получавате чекове от държавата, защо да се връщате на работа? Това води до инфлация свързана със заплатите", обяснява Макдоналд.

Експертът не прогнозира икономическа криза в САЩ, но може да се появи балон на криптовалутите, като той не би бил толкова проблематичен, колкото ситуацията с Lehman Brothers, защото икономиката сега е по-силна. Той казва, че криптовалутата не е инвестиция, а по-скоро хазарт, затова препоръчва да се инвестира в твърди активи, като например среброто.

"Мисля, че среброто е най-добрата инвестиция в света в момента, ако се притеснявате от инфлацията. Мисля, че индустриалното сребро ще нарасне с 300% през следващото десетилетие", казва Макдоналд и добавя, че уранът също може да се разглежда като достойна инвестиция.

През последните месеци САЩ се сблъскаха с прекъсвания на доставките на потребителски стоки. Недостигът доведе до инфлация и косвено допринася за повишаването на цените на енергията.

Пристанищата, където контейнеровозите са претъпкани в очакване на разтоварване, не могат да се справят с увеличения поток от стоки. За да реши проблема, администрацията обяви, че двете най-големи морски пристанища в страната в калифорнийските градове Лос Анджелис и Лонг Бийч ще бъдат отворени 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Превод и редакция: БЛИЦ