Министерството на финансите на САЩ съобщи, че дефицитът на федералния бюджет е достигнал 2,8 трилиона долара през финансовата 2021 година. Този дефицит стана вторият по големина в цялата история на САЩ, пише The Hill, цитира "Фокус".

Миналата година бюджетният дефицит скочи до рекордните 3,1 трилиона долара, тъй като икономиката на страната беше силно засегната от пандемията COVID-19 и огромен брой предприятия в цялата страна бяха принудени да преминат през временен локдаун.

И все пак тази цифра е повече от два пъти по-висока от рекорда, поставен през 2009 г., когато бюджетният дефицит беше 1,4 трилиона долара по време на Голямата рецесия.

В съвместно изявление Министерството на финансите и администрацията и бюджета на Белия дом докладваха за бюджетния дефицит за 2021 фискална година (1 октомври - 30 септември), който се оказа с 897 милиарда долара по-малко от прогнозираните 3,7 трилиона долара.

В същото време в новия бюджетен доклад се казва, че държавните приходи през данъчната 2021 година възлизат на 4 трилиона долара, което е с 18,3% повече в сравнение с предходната година, надхвърляйки по този начин предишните прогнози. Този ръст се дължи на „увеличаване на обема на данъците върху нетните доходи на физически лица и корпорации на фона на подобряваща се ситуация в икономиката“.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посочи бюджетния доклад като „доказателство, че американската икономика се възстановява“.

„Икономическият успех на страната е пряка последица от усилията на администрацията на Байдън-Харис да приложи плана за спасение на Америка и да се бори с пандемията“, отбеляза още тя.