Експерти от американската инвестиционна Goldman Sachs прогнозират, че средната спотова цена на барел петрол сорт Brent догодина ще бъде 63 долара, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на доклад на финансовата институция.
 
От документа става ясно, че Goldman Sachs коригира предишната си оценка на фона на решението на страните от формата ОПЕК+ за допълнително намаляване на добива, пише „Монитор“.
 
От първи януари те трябва да съкращават 1,7 милиона барела дневно. Целта на промяната е да не се допуска дисбаланс на пазара в условията на слабо търсене в зимния период.
 
По-рано анализаторите на банката очакваха средната спотова цена на Брента през 2020 година да бъде 60 долара. Дългосрочната прогноза е останала без промяна на равнище 55 долара за барел. Според новите оценки спотовата цена на барел американски лек суров петрол през 2020 година ще бъде 58,50 долара.
 
Цените на петрола днес се понижиха в азиатската търговия след данните за спад на китайския износ в резултат на търговската война със САЩ, предаде Reuetrs. Brent от Северно море поевтиня с 21 цента или 0,3 процента до 64,18 долара за барел. В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол понижи цената си с 28 цента или 0,47% до 58,92 долара за барел.

Петролът поевтиня след данните, че износът на стоки и услуги от Китай е намалял за четвърти пореден месец. Това засили безпокойствата на пазарите, които и без това се опасяват от вредите, които нанася на световното търсене продължаващата търговска война между САЩ и Китай.
 
В петък групата ОПЕК+ се споразумя да продължи с още три месеца споразумението за съкращаване на добива, като го увеличи от 1,2 до 1,7 милиона барела на ден. Саудитска Арабия обяви, че ще произвежда около 400 000 барела на ден по-малко от сегашната й квота.

Goldman Sachs обаче очаква очаква, че Русия, Ирак и Нигерия могат да не изпълнят изцяло условията на сделката за съкращаване на добива. Освен това добивът на петрол в САЩ е нараснал след орязването на производството на ОПЕК през 2017 г. в усилията й да подкрепи цените на суровината.