Участниците в срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена постигнаха консенсус за съдбата на сделката по съкращаване на добива след март 2020 г., когато изтича сегашното споразумение, но планират да продължат преговорите днес.


Това заяви пред журналисти саудитският министър на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси принц Абдулазиз бин Салман в края на срещата на министрите от ОПЕК в австрийската столица. 

"Постигнахме съгласие с всички участници в ОПЕК", заяви министърът, според когото министерската среща е протекла успешно. Той отбеляза, че постигнатият консенсус ще бъде обсъден на днешното заседание с министрите във формат ОПЕК+ /петролният картел и няколко държави извън него, включително Русия/. Министърът не уточни параметрите на сделката, за която е била постигната договореност.

Според източници вчера енергийни министри, сред които на Саудитска Арабия и Русия, са препоръчали ОПЕК+ да увеличи сегашното свиване на добива, което е 1,2 милиона барела дневно, с още 500 000 барела дневно, предаде Ройтерс.


Намаляване на добива с 1,7 милиона барела дневно би означавало свиване на световното предлагане на черно злато с 1,7 на сто.