„Няма опасност страната ни да остане неподготвена за зимния период от гледна точка на енергийните източници. България получава газ от Русия. Към днешна дата данните показват, че у нас влизат 477 тераватчаса газ от руски поток. От тях за нас остават около 86, тоест 20%”. 

Това каза в ефира на Нова телевизия Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

„Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това създава натиск върху цените”, заяви Лъчезар Богданов, икономист, „Индъстри уоч”.

„Както казаха колегите в момента у нас влизат определени количества руски газ. Благодарение на това системата регионално е балансирана. Ако тази ситуация се запази и през зимата няма да има физически недостиг на газ.

Притеснението е, ако тези количества, които влизат в балканския регион от Русия и частично оставят у нас, тотално спрат. Тогава е възможно да настъпи ситуация, в която да има известен недостиг.

Не говорим да бъде изцяло спряно газоподаването, а да има известен дефицит на пазарите. Надяваме се да не стигнем до крайни мерки”, коментира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

„Ще  се справим и без руски газ. Няма място за паника. Не очаквам дори да има мерки. „Топлофикация” е един добър пример за компания, която може доста по-оптимизирано да се ръководи”, поясни Виктор Минчев, Асоциация „Свободен енергиен пазар”.