Експерти коментираха в ефира на NOVA най-нашумелите икономически теми в момента като например инфлацията, вдигането на цените и докога ще продължат тези проблеми. 

Финансовият експерт Емил Хърсев каза: "Всички световни авторитети твърдят, че ръстът на цените ще продължи до пролетта, понеже основният му двигател е ръстът на цените на енергоносителите и разбиването на веригите на доставка".

И добави: "Като поскъпне цената на тока, дърпат шалтера и спират да произвеждат чугун и ламарина. Поскъпват и автомобилите на старо. Сега не можеш да намериш и кола. В момента, ако погледнеш търговете за коли у нас, началната оценка се е вдигнала 2-3 пъти".

По думите му сега сме в пика на инфлацията. "Най-неприятните движения се случиха - връщане на цените на петрола там докъдето бяха стигнали. Достигнахме нивото на 2014 г. Ако достигнем 140 долара за варел при новата политика ще видим цени на бензина 3 лева".

Ексминистърката Христина Христова от своя страна каза: "Инфлацията значи намаляване на цената на парите на хората. Ще видим дали хората у нас могат да посрещнат инфлацията. Държавата може да повлияе до известна степен на пенсиите, ако спазват правилата".

Тя обаче изтъкна, че напоследък не се спазват много правилата на пенсионно-осигурителната политика. "Да видим последното преизчисление - казаха средно - 12.5%, но някои получиха 2 процента, други - 3. При тези хора ще има безпокойство и напрежение. След като намалява цената на парите, значи се обезценява и трудът", каза Христова.

Хърсев обаче се намеси: "Имаме минимум 10 процента среден ръст на работните заплати. При 7 процента инфлация, значи имаме 3 процента нарастване на дохода. Инфлацията винаги е лична. Аз имам моя си инфлация. 

За хора с фиксирани доходи като пенсионери и хора на социални помощи личната инфлация е най-висока".

А Христова заяви: "Не се комуникира с хората, не се изясни нищо с тази добавка. Човек ми се обади вчера и ме пита защо не са му включили в разпореждането ковид добавката за преизчислената пенсия. Защото тя няма нищо общо с пенсията и това не можа да се разбере. Другия месец, като се даде добавката за ваксиниране, пак ще има неразбиране".