Финансовият трейдър Бисер Варчев коментира по Евронюз банковите сътресения от двете страни на Океана и как това е променило нагласата на инвеститорите.

"Може би ги направи по-страхливи. Най-вероятно по-страхливи и по-скептични. Пример за това е, че виждаме, че последните 20 дни от банковия сектор в спот и в кеш са се прехвърлили само в Щатите около 540 милиарда само за тези 20 дни, в които се случиха събитията.

Това е много тежък аутфлол и особено за малките банки в полза на големите банки- в полза на „Голдман сакс“, в полза на „Джей пи Морган“ например. Малките банки в крайна сметка не са били подготвени за това повишение на лихвения процент", заяви фонд мениджърът.

Експертът Варчев пред БЛИЦ за спукването на имотния балон, инфлацията сега и при еврото, злато ли да купуваме, или...

На въпрос дали тези страхливи инвеститори са се обърнали към цената на златото, той отговори така:

"Почти две хиляди стигна цената на златото и напоследък много се говори за това злато и се спекулира. Хората обаче трябва да знаят, че златото трябва да бъде разделено на три вида в зависимост от това какво е и как се търгува с него.

Да кажем първо, че днес е много модерно инвестиционното злато, но освен него има спот злато, физическото злато, нормалното злато, за чиято цена говорим в момента. Но има и фючърсно злато, което пък е най-евтино за търгуване и ако някой желае да спекулира най-лесно е чрез брокер-посредник  да се търгува с него."

Варчев коментира и банката Silicon Valley bank, която беше в топ 20 и беше определяна за една от най-добрите банки от елитни финансови издания, а всъщност нейното портфолио я доведе до фалит.

Бомба в БЛИЦ: Финансов експерт каза къде да вложим пари, за да печелим по 5000 лева на седмица

"Една такава банка пострада заедно с другите банки поради неспособността да менажират риска и да управляват риска при покачващи се лихви. Оказа се, че тази възраст от мъни мениджъри, които са вътре в тези банки,  не са преживели онези времена през 80-те и 90-те години на големите кризи. В най-добрия случай да са преживели 2008 година, когато лихвите ни бяха нулеви.

Те са управлявали средства само в период на нулеви лихви и вероятно не са си направили сметка какво ще се случи тогава, когато лихвите тръгват рязко нагоре, както се случи сега и не са го очаквали. На „Уолстрийт“ си говорят дали банкирането е това, което беше", изтъкна инвеститорът.

Той засегна и темата накъде трябва да гледат инвеститорите през тази година. 

"Добивните компании винаги са на мода. Досега енергийните ресурси бяха топ на инвестициите. Тази година заради инфлацията и рецесията, хората и фондовете се ориентират към ценните метали. Не само злато. Поради тази причина компаниите, които добиват например руда, които преработват руда, най-вероятно ще излетят през 2023 година", прогнозира експертът.

Варчев коментира и компаниите, които са в луксозния сектор. Водещият на предаването му зададе въпрос: "Да поговорим за Русия и как продажбите на скъпи и луксозни парфюми там са нараснали с двуцифрени темпове за миналата година. Най-богатият човек на света вече е собственикът на „Лиу Вюитон“ и на други марки от луксозния сектор. Това може ли да бъде интерес за инвеститорите?"

"Парадоксално е, ама лъкшъри секторът по време на криза излита, а трябва да е обратното. Би трябвало да има затягане на колани и така нататък. Но това явно важи за България и някои държави, които са под средната линия. Но държави като Русия, САЩ, Лондон например, покупката на лъкшъри стоки излита в небесата.

Инвестиция на последното десетилетие не бяха някакви акции и койни, ами беше Ролекс. Има слухове, пак парадоксални, че следващите десет години ще бъдат години на виното", изтъкна финансовият трейдър.

"В никакъв случай няма да забравяме криптовалутите, най-малко ще обидим 90 процента от света (смее се). При тях интересното е, че в  момента се покачиха, само че това, последното покачване, беше вследствие на много ниска ликвидност, което не беше естествено покачване. Естествено покачване беше от 16 до 22, сега скочи до 28, от 22 до 28 скочи спекулативно заради нисколиквидния пазар.

Много пари излязоха от този пазар, както и много излязоха от фондовия пазар. Този пазар има бъдеще, особено цифровизацията на валутите, рано или късно тези хартии ще си заминат. Въпросът е лайткойн дали ще съществува. А пък централните банки ще си създадат собствени цифрови валути", завърши Бисер Варчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук