През седмицата Бюджетната комисия в парламента разгледа на второ четене промените в данъчните закони, предложени от Министерството на финансите. Част от предложенията на финансовия министър Асен Василев бяха определени като "екзотични" - например облагането на бакшишите с данък, "Донос - бонус", неплащане на сметката, ако не бъде издаде касов бон, намаляването на прага на кешовите разплащания наполовина и други.

След редица дебати по темата Бюджетната комисия реши да отхвърли предложението за облагането на бакшиша с данък, отпадна също и най-обсъжданото предложение "Донос-бонус", намаляването на кешовите разплащания от 10 000 на 5000 лева също бе отхвърлено, приравняването на гражданските към трудовите договори не бе прието, а също така и да се събират касови бележки срещу данъчни отстъпки. 

"Донос - бонус" предвиждаше да се подава информация от Националната агенция за приходите (НАП) за укриване на данъци в размер над 100 000 лева, като се подават конкретни данни, а в замяна подателят получава 10% от сумата, ако се докаже достоверността на фактите. 

Намаляването на кешовите разплащания пък предвиждаше прагът да спадне от 10 000 на  000 лева, което не бе прието от нито една формация в парламента. Вместо това от "Демократична България" предлагаха по-плавен преход - от 10 000 на 8000 лева. 

Друго предложение, което отпадна, бе свързано с мерките за изсветляване на ресторантьорския бизнес, а именно заплатите да се плащат само по банков път за ресторанти от две, три, четири и пет звезди, и с персонал над 100 души. Това бе обявено дори като "противоконституционно" от част от партиите, дебатиращи по темата. Ресторантите обаче задължително ще трябва да имат ПОС терминали, на които клиентите да могат да заплащат сметката си. 

Във вторник Бюджетната комисия се събира отново, за да разгледа останалите предложения за данъчни реформи. Сред тях са закона на Данъка върху добавената стойност, законът за корпоративното подоходно облагане и законът за местните данъци и такси.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук