Да бъде отхвърлено предложението на Министерство на финансите да връщат 0,5% от платения ДДС при събиране на касови бележки от страна на гражданите, предлагат депутати от ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на промените в данъчните закони, пише Труд бг.

Направени проучвания от различни организации - синдикални и неправителствени организации, показват, че предложеният начин за връщане на ДДС е неприложим и неефективен, посочват депутатите в мотивите си.

Според предложения от министерството текст, на хората реално ще връщат стотинки, ако събират всичките си касови бележки. За да бъде постигнато максималното намаление на ДДС от 1200 лв. годишно, би трябвало човек да направи плащания в размер на 1,2 млн. лв.

Затова считаме, че предложението не създава облекчение, а създава допълнителна административна тежест и текстът трябва да отпадне, посочват депутатите.

От ГЕРБ-СДС се обявяват и срещу въвеждането на данък за бакшишите. Според депутатите трябва да има начин за установяване на размера на бакшишите, ако за тях бъде въведен данък.

Ако отговорност да събира данни за размера на бакшишите има работодателят, това означава той да получава всички плащания от клиентите, тоест да изземе част от трудовите задължения на келнерите, пише в мотивите на депутатите.

Депутатите от ГЕРБ-СДС са против въвеждането на “донос-бонус”. От Министерство на финансите предложиха хората да получават бонус в размер на 10% от допълнително събраните налози, ако подадат в НАП сигнал, че някой укрива данъци или осигуровки.

Няма предварителен анализ за очаквания ефект, както и от риска от подаване на невярна информация, посочват депутатите.

Да отпадне предложението плащанията в брой да бъдат намалени от 10 хил. лв. на 5 хил. лв., предлагат още депутати от ГЕРБ-СДС. Според тях преди да бъде приет подобен текст трябва да има банкомати и в най-малките населени места, а банковите такси да бъдат достъпни за гражданите и бизнеса.

Депутатите от ГЕРБ-СДС са и против предложението на Министерство на финансите доходите по част от гражданските договори да бъдат облагани като доходи от заплата.

Депутатите посочват, че в момента Агенция “Инспекция по труда” има право да проверява дали един договор по своя характер е трудов или граждански и не бива това право да бъде прехвърляно на НАП.

Срокът на действие на намалената ставка на ДДС от 9% за спортни съоръжения да бъде удължен до края на 2024 г., предлагат още депутати от ГЕРБ-СДС.

Целта е да се насърчи развитието на спорта сред населението, с което ще се създадат условия за подобряване на здравето на хората, посочват депутатите в мотивите си.

Депутати от БСП предлага да не бъдат облагани доходи на младите хора на възраст до 26 години, както и доходи в размер до линията на бедност, която за следващата година е 526 лв. От БСП също няма да подкрепят повечето предложения на Министерство на финансите за промени в данъчните закони.

Те са против облагането на доходите от граждански договори като доходи от заплата и връщането на част от ДДС при събиране на касови бележки.

Депутати от “Възраждане” пък предлагат на хората да бъдат връщани 3% от ДДС, ако събират касовите си бележки, за да има някакъв стимул да го правят.

Депутати от “Възраждане” и ИТН искат да отпадне предложението за вдигане на данъчните оценки на имотите. От ИТН предлагат лимитът за плащания в брой да бъде повишен на 15 хил. лв., а от “Възраждане” - до 20 хил. лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук