Няма никаква уловка в свалянето на цената на газа. Основният акцент на ЕК в рамките на преговорите с „Газпром” беше всички отношения да са поставени на пазарни основи, да не зависят от други фактори. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа", обясни още тя. 

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия по отношение на доставката на природен газ”, добави енергийният министър. 

„Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомосията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена.

Това, което ние успяхме сега да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.

Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула. „Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.

„Договорът ни за доставка изтича на 31 декември 2022 г. Това, което успяхме да договорим, касае този период”, каза тя в отговор на въпрос кога най-рано „Газпром” може да поиска промяна на цената.  

„Цената, която получаваме към настоящия момент, е достатъчно добра”, категорична бе тя.