Системно се увеличава броя на киберпрестъпленията и атаките срещу достъпа до онлайн услуги показват данни, представени от специалисти от водещи хостинг доставчици. А с него и все по-зачестяващите въпроси относно сигурността на информацията, която предоставяме във виртуалното пространство.

Процентът на киберзаплахите в страната нараства постоянно, а феноменът киберпрестъпност не познава граници и се развива благодарение на глобализацията на военни, политически и икономически кризи.

"Киберсигурността е наш приоритет", това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на кръгла маса на тема „Киберсигурност - Предизвикателства пред институциите и бизнеса в България“.


"Благодаря на спонсорите и на фондация „Ханс Зайдел“. Убеден съм, че колегите ми от МВР ще продължават да бъдат гарант за киберсигурността", добави още той.

"МС прие национална стратегия „Киберустойчива България 2020“. МВР има изключително отговорна работа в този сектор", коментира по темата и народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.


"С подкрепата на министър Маринов, секторът за киберпрестъпност нарасна в отдел. Киберпрестъпленията нанасят сериозни поражения на българския бизнес и изискват сериозна работа.


Наш приоритет е защитата на престъпленията срещу авторското право, насаждането на расова или религиозна омраза и терористичните изказвания. Интернет дава възможност на радикални течения да извършват действия, чрез които да насаждат определени престъпни идеи", разкри началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев.