Щатските индексни фючърси падат, а азиатските индекси ограничиха ръста си днес, след като увеличението на митата на САЩ върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара влезе в сила, засилвайки напрежението между двете най-големи икономики в света.

Минифючърсите на индекса S&P500 се понижиха след влизането в сила на новите мита и за последно отчитаха спад от 0.5%.

От Белия дом обявиха, че двете страни ще възобновят преговорите днес във Вашингтон, за да се опитат да спасят търговската сделка, която е пред провал.

Това насърчи някои инвеститори да съхранят надежди, че щатската администрация може да отмени новите мита, след като се стигне до сделка, въпреки че инвеститорите далеч не са убедени в това.

Тръмп също така заяви вчера, че предприема стъпки за оторизирането на нови мита върху китайски внос за още 325 млрд. долара.

“Ако напрежението нарасне значително в идните дни, очакваме осезаема пазарна реакция. Има потенциал за корекция от 15% и повече при китайските акции и книжата от развиващите се пазари и спад от около 5-7% на глобалните пазари,” прогнозираха пред Reuters анализатори от Lombard Odier Investment Managers.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.3%, като ръстът беше оглавен от китайските акции.

Китайските пазари бяха в обедна почивка, когато новите мита влязоха в сила. Индексът Shanghai composite нарасна с 3.1% по-рано през деня, преди да изтрие голяма част от този ръст, като за последно нарастваше с 1.5%.

Японският Nikkei падна с 0.7%.

Щатските индекси ограничиха загубите си късно вчера, след като Тръмп обяви, че е получил “красиво писмо” от китайския президент Си Дзинпин, с което породи надежди за сделка.

Въпреки това повечето пазари отчитат понижения за седмицата, вследствие на опасенията около напрежението между САЩ и Китай.

Фючърсите на S&P500 губят 2.8%, основният индекс на борсата в Шанхай отчита понижение от 6.0%, Nikkei и азиатският индекс на MSCI, в който не влиза Япония, падат с 4.3%.

Засилващото се геополитическо напрежение не помага.

Северна Корея вчера изстреля две ракети с малък обсег на действие, провеждайки втория си подобен тест в рамките на по-малко от седмица, а САЩ обявиха, че са задържали севернокорейски товарен кораб.

По отношение на Иран, Тръмп заяви, че не може да изключи военна конфронтация, след като Техеран се отказа от част от ангажиментите по ядрената си програма след наложените от САЩ санкции.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе 2.449%, задържайки се близо до най-ниското си ниво от края на март.

Лихвата бе по-малко от три базисни пункта над тази по тримесечените облигации.

На валутния пазар йената е предпочитана, като японската валута се търгува на ниво от 109.83 спрямо долара, след като падна до тримесечно дъно от 109.47 вчера.

Еврото поскъпна леко до 1.1226 долара, докато китайският юан се оскъпи до 6.837 спрямо долара, след като в предходния ден падна до четиримесечно дъно от 6.8638.

Валутният индекс на развиващите се пазари на MSCI също се понижи до четиримесечно дъно.

Цените на петрола изтриха по-голяма част от ръста, генериран след коментара на Тръмп относно писмото на Си Дзинпин.

Брентът поскъпва с 0.2%, до 70.51 долара за барел, докато цената на щатския лек суров петрол бележи повишение от 0.4%, до 61.96 долара.