Ново драстично увеличение на цената на природния газ предложи “Булгаргаз” от 1 ноември. Според заявлението, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране, цената трябва да стане 124,76 лева за мегаватчас без такси и ДДС. Или това означава увеличение с близо 32 на сто спрямо сегашната.

В момента цената на газа, на която “Булгаргаз” продава на клиентите си, е 94,54 лева за мегаватчас. Тя е с над 36 на сто по-висока от тази през септември. Така само за два месеца синьото гориво у нас ще поскъпне с близо 70 на сто. За периода от юли пък увеличението на цената ще стигне близо 150 процента.

При такова поскъпване на газа цената на парното ще се вдигне с 35-40 процента от 1 януари догодина, заяви пред “Труд” енергийният експерт Еленко Божков, който е и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране. При тока увеличението ще е по-малко, защото там има резерви, допълни той.

Междувременно цената на природния газ на лондонската борса ICE в четвъртък се покачи до над 1200 долара за хиляда куб. м и почти достигна 1230 долара. Цената на ноемврийския фючърс в хъба TTF в Нидерландия поскъпна до 1229,4 долара за хиляда куб. м, или 102,5 евро за МВтч. По-рано вицепремиерът на Русия Александър Новак съобщи за ТАСС, че европейските партньори засега не са се обръщали на правителствено ниво с молба за увеличение на доставките на природен газ.

Преди ден “Булгаргаз” обяви прогнозна цена за декември от 106,96 лв. за мегаватчас или 54,67 евро за мегаватчас (MWh). От дружеството обаче уточниха, че тя е изготвена на база прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 11.10.2021 г.

Исканото повишение за ноември от “Булгаргаз” не е окончателно. Такова ще бъде внесено на 1 ноември, като КЕВР ще има последната дума дали то да бъде прието.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ