Преференции за фирмите, които използват регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), обмислят от приходната агенция. Идеята е връщането на ДДС на тези търговци да става автоматично - без проверки и ревизии, съобщава “Труд”, цитирайки свои източници.

С промени в Закона за ДДС от министерството на финансите предложиха да отпаднат всички изисквания към софтуера за управление на продажбите, заради проблемите които имаха при изпълнението им някои сектори като туроператорите например.


Но много фирми вече са инвестирали пари, изпълнили са изискванията и са регистрирали софтуера си в НАП. Затова идеята е изпълнението на изискванията към софтуера за управление на продажбите да бъде по желание, а търговците, които го направят, да ползват преференции.

В момента при връщането на ДДС има няколко възможности. За безрисковите търговци, които отговарят на определени критерии, които са служебна тайна, ДДС се връща автоматично след подаване на документите. Във втория случай, който е и най-масовият, преди връщане на данъка се прави проверка дали всичко във фирмата е изрядно. Третият вариант е, ако има някакво съмнение да се направи ревизия, която може да завърши с отказ от връщане на ДДС.

Идеята е търговците, които имат регистриран по всички правила софтуер за управление на продажбите, също като безрисковите търговци, да получават автоматично ДДС-то, само за броени дни след подаване на документите, без допълнителни проверки и ревизии. Така, ако търговец направи ремонт в магазина си или купи оборудване и има ДДС за възстановяване, бързо и лесно ще получи парите. Ако търговецът разшири дейността си и купи новопостроен офис, магазин или склад също ще може да си върне ДДС-то без бавене и проверки.