Ако инвеститорите са съгласни с едно нещо тази година, то е, че доларът ще поевтинее. Това направи повишението на зелената валута с 2% през последния месец особено объркващо, пише Ройтерс.

Инфлацията в САЩ се охлажда, а Федералният резерв може да наложи пауза в увеличаването на лихвите следващия месец. По тази логика доларът би трябвало да върви надолу, нали?

Анализаторите казват, че влияние вероятно имат няколко фактора. Единият е, че редица опасения – за преговорите по тавана на дълга на САЩ, състоянието на банките и перспективите пред световната икономика – подсилват надеждността на долара като сигурно убежище.  В същото време има признаци, че Фед може да увеличи лихвите отново и че по позициите на инвеститорите играят роля повече технически фактори,

Индексът на долара, който измерва стойността на американската валута спрямо шест други, се е повишил с 2% от средата на април до около 103 пункта, макар че все още е с 10% надолу спрямо 20-годишния си връх от миналия септември от 114,78 пункта. Основното обяснение за валутните стратези в момента е, че проблемите с тавана на дълга подкрепя долара.

Демократи и републиканци се доближават до споразумение за повишаване на лимита от 31,4 трлн. долара. Но заплахата за потенциално катастрофален дефолт по дълга на САЩ остава в момента, когато много банки изглеждат слаби.

Компанията пазарите са изправени пред подобни опасения, те често купуват по-малко рискови активи като облигации, злато и долари. „Силата на щатския долар напоследък до голяма степен се дължи на завишеното търсене на сигурно убежище предвид „неизвестните неизвестни“, коментира валутният стратег в Commerzbank Естер Райхелт. 

„Колко тежки са уязвимостите на американските регионални банки и какъв може да е резултатът от ескалирането на конфликта по тавана на дълга на САЩ?“, задава въпросите тя.

Някои тревожи сигнали за световния икономически растеж може също да допринасят за купуване на сигурни убежища. Данните от Китай тази седмица показаха, че икономиката се е представила по-слабо през април. Алвин Тан, ръководител на валутната стратегия за Азия в RBC Capital Markets, се съмнява в аргумента за сигурността.

Ако инвеститорите са разтревожени, акциите ще поевтиняват, казва той. А всъщност индексът S&P 500 остава без промяна от средата на април и бележи ръст от над 8% тази година.

Според него опасенията, че Фед още не е укротил инфлацията играят роля. Проучване на Университета Мичиган, представено миналата седмица, показа, че очакванията за потребителската инфлация са се увеличили до 5-годишен връх от 3,2% през май, повишавайки доходността по облигациите и долара.

Трейдърите в момента очакват централната банка на САЩ да намали лихвените проценти остро по-късно тази година с настъпването на рецесия, но Тан е скептично настроен.

„Смятаме, че има шанс лихвите в САЩ да се вдигнат още“, казва той. „Оставаме неубедени от аргумента, че доларът ще е в постоянен спад оттук нататък“. За други анализатори играят роля т.нар. технически фактори.

Инвеститорите са направили големи залози срещу долара. Нетните къси залози на хедж фондове и други спекуланти възлизат на 14,56 млрд. долара миналата седмица, показват данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Това е най-голямата подобна позиция от средата на 2021 г.

Обратно на интуицията, това позициониране може да помогне за стимулиране на ралитата. Ако доларът се повиши леко, някои търговци може да бъдат принудени да затворят късите си позиции, като купуват зелената валута, което след това вдига неговата стойност.

„Доларът е много, много свръхпродаден“, казва Честър Тонифър, валутен стратег в BCA Research. Това е един технически индикатор. Но един прост технически индикатор е, че е много нетипично за вас да имате праволинеен спад на долара", допълва той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук