В хода на форекс търговията в четвъртък сутринта доларът се обезценява спрямо основните световни валути поради очакванията на пазарните играчи за завършване на цикъла на затягане на паричната политика в Съединените щати, съобщава Мoney.bg.

Вчера Федералният резерв повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта - до 5-5,25% годишно. Последният път, когато ставката беше над 5% бе през 2007 година .

От прессъобщението на американския паричен регулатор след заседанието изчезнаха думите за необходимостта от по-нататъшно затягане на политиката, които присъстваха в публикувания след мартенското заседание документ.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза по време на пресконференция, че в бъдеще Централната банка ще взема решения относно лихвите от заседание на заседание въз основа на икономическа статистика. Решението дали Фед трябва да спре цикъла си на затягане ще бъде взето на срещата през юни, каза той.

Пауъл също отбеляза, че прогнозите на Фед за инфлацията не допускат възможността за намаляване на лихвите през следващите месеци, на което финансовите пазари разчитат. Някои експерти обаче смятат, че американската централна банка ще трябва да започне облекчаване на политиката по-рано от планираното.

"Основният извод от заседанието на Фед според мен е, че сме близо до завършване на цикъла на повишаване на лихвите", каза анализаторът на Invesco Кристина Хупър, цитирана от Market Watch.

"Затягането на кредитирането ще окаже натиск върху икономиката. Фед може да бъде в състояние да направи паричната политика по-малко рестриктивна по-рано, отколкото Пауъл каза днес ", отбеляза американският анализатор на NatWest Markets Мишел Жирар.

Към 10:37 ч. българско време едно еврото струваше на пазара1,1066 долара в сравнение с 1,1062 долара при затварянето на предишната сесия.

Обменният курс на долара спрямо японската национална валута се вдигна до 134,80 йени при 134,71 йени за едни долар ден по-рано.

Цената на британската лира стерлинг в същото време се покачи до $1,2568 за един паунд от $1,2564 за паунд в края на вчерашната валутна търговия .

Обменният курс на американската валута спрямо китайската падна до 6,9047 юана за едни долар,при 6,9184 юана за долар през предходната борсова сесия.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта изгуби 0,26% от стойността си, а по-широкият индекс на долара на WSJ - 0,2%.

Европейската централна банка заседава днес. Консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполага повишаване на лихвите по кредитите и депозитите на ЕЦБ с 25 базисни пункта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук