Европейската централна банка заяви, че брутният вътрешен продукт на еврозоната може да се свие с до 12% през тази година заради мерките за ограничаване, целящи да се спре разпространението на пандемията от коронавирус, предава БНР.

„Очаква се реалният БВП на еврозоната да спадне рязко в краткосрочен план, като ефективните ограничителни мерки биха били от решаващо значение за осигуряване на стабилно възстановяване след това“, посочва ЕЦБ в предварително публикувания в петък икономически бюлетин за май.

В майският анализ се посочва, че реалният БВП може да се понижи през 2020 г. с около 5%, с 8% и с до 12%, съответно при по-лек, среден и по-тежък сценарий.

Годишната икономическа оценка при тежкия сценарий отразява спад на реалния БВП на тримесечна база през периода април – юни (през второто тримесечие) с около 15%, последван от продължително и непълно възстановяване, което да доведе до тримесечни темпове на растеж с около 6% през третото и с около 3% през последното тримесечие на 2020 г.

Тъй като мерките за ограничаване се очаква да започнат да отслабват, което би позволило постепенно нормализиране на икономическата активност, ЕЦБ очаква, че реалният БВП ще нарасне през 2021 г. с около 6% при най-лекият сценарий, с 5% при средният и с 4% при най-тежкият сценарий.

В доклада на централната банка се посочва, че неустановената епидемиология на вируса, очакваната разнопосочна ефективност на мерките за ограничаване и предполагаемите трайни икономически щети при средния и тежкия сценарий, ще продължават да тежат на икономическото възстановяване през прогнозен хоризонт.

При най-тежкият сценарий на ЕЦБ, реалният БВП се очаква да остане до края на 2022 г. доста под нивото, наблюдавано в края на 2019 г. (от преди пандемията).

Прогнозите данни на ЕЦБ бяха представени още вчера от шефа на банката Кристин Лагард по време на пресконференция след края на редовното заседание на централната банка, но без да се навлиза в повече подробности.