Европейският парламент гласува в подкрепа на предложението ядрената енергия да бъде включена в списъка на "зелените" технологии, които трябва да бъдат подкрепени, за да се гарантира конкурентоспособността и суверенитета на ЕС в надпреварата с Китай и САЩ, предаде Франс прес.

Текстът посочва списък от технологиите с "нулеви емисии" и има за цел да улесни и насърчи защитата на тези нисковъглеродни сектори в ЕС. Брюксел предлага съответните сектори да получат регулаторни облекчения.

Все пак предложението не е от решаващо значение за развитието на ядрената индустрия, която до голяма степен е регулирана на национално ниво, но бележи важна символична победа за един сектор, който опитва да се възроди.

"Радвам се, че успяхме да приравним ядрената енергия на възобновяемите енергийни източници и да я включим в нисковъглеродните технологии. Тези енергийни източници са от съществено значение за декарбонизацията на нашата икономика", заяви Кристоф Грудлер от групата на центристите "Реню Юръп".

Първоначалният проект на Регламент за индустрия с нулеви емисии на парникови газове, представен на 16 март, посочва ядрената енергия сред технологиите, допринасящи за декарбонизирането на икономиката. Това се приема като победа за Франция и редица други страни от ЕС като Нидерландия, Швеция, България и Полша, които залагат на тази технология.

Предложението ще бъде допълнително обсъдено със страните членки. Идеята е ядрената енергия да бъде включена сред секторите, считани за ключови за енергийния преход, наред със слънчевите панели, вятърните турбини и батериите.

Евродепутатите обаче оставиха на страните членки да изберат кои точно технологии от разширения списък с нулеви емисии да насърчават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук