Европа ще понесе загуби в размер от около 10 млрд. долара в случай на прекратяване на експорта на петрол от Иран, съобщава посланикът на Австрия в Техеран Щефан Шулц.

В изказване по време на среща на представителите на чуждестранния бизнес, състояла се в Иран в понеделник австрийският посланик е заявил, че ЕС е заинтересован от поддържането на връзки с Иран и продължаване на покупката на петрол от страната, тъй като в случай на пълно прекратяване на експорта на петрол от страната, Европа ще понесе загубил в размер на около 10 милиарда долара, цитира Прайм иранската агенция. 
Според юлския доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), експортът на петрол от Иран през юни е спаднал с 230 хил. барела на ден, тъй като европейските покупки са спаднали с 50 %.

Според мнението на Шулц, Иран е доказал, че има ясна стратегия по отношение на излизането на САЩ от Цялостния общ план за действие. Иран и шестте страни международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия) през 2015 г. постигнаха историческо споразумение за уреждане на многогодишните проблеми по отношение на иранската ядрена програма, като за случая бе приет Цялостен общ план за действие, изпълнението на който сваля от страната икономическите и финансови санкции на Съвета за сигурност на ООН, САЩ и ЕС. През месец май обаче президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон излиза от споразумението с Иран и въвежда отново санкции. В тази връзка той призова прекратяване на покупката на ирански петрол към 4 ноември и заплаши попадане под санкциите на всички компании, работещи с Иран. ЕС не закъсня е предприе защитни законови мерки.