Италианската авиокомпания Еър Итали (Air Italy), която е собственост на принц Ага Хан и на Катар еъруейз (Qatar Airways), преминава в ликвидация. Това реши днес събранието на акционерите, изтъквайки трудните структурни условия, с които авипревозвачът постоянно се сблъсква, информира електронното издание на в. "Република".
Полетите на Еър Итали до 25 февруари ще се извършват от други превозвачи в предвидените дни и часове. На пътниците, които са си резервирали полети след 25 февруари, парите ще бъдат възстановени в пълен размер.

"Република" отбелязва, че бъдещето на 1200 служители на компанията остава неясно, а дълговете към кредиторите и доставчиците ще бъдат покрити.

Министърката на инфраструктурата и транспорта Паола Де Микели заяви, че е неприемливо да се вземе решение за ликвидация на компания от подобен мащаб, без да се уведоми първо правителството и да се потърсят други алтернативи.

"Република" припомня, че Еър Итали е завършила 2019 година със загуба от около 200 милиона евро и заради това свика днес общото събрание на акционерите.

Принц Ага Хан притежава 51 процента от Еър Итали, бившата Меридиана (Meridiana), а останалите 49 процента са собственост на Катар еъруейз.
Италианският финансов всекидневник "Соле 24 оре" отбелязва, че от известно време е имало сигнали, будещи тревога. Още през 2018 година авиопревозвачът бе на загуба от 164 милиона евро.

Еър Итали, която заработи тържествено преди две години, искаше да се възползва от трудностите на Алиталия (Alitalia), основния италиански авиопревозвач. Сметките обаче се оказаха погрешни, пише финансовият всекидневник.

През февруари 2018 година главният изпълнителен директор на Катар еъруейз Акбар ал Бакер заяви, че компанията иска да се превърне във водещ авиопревозвач в Италия и има средствата да го постигне.Източник: БНР