Черно злато се изпраща да плава в трюмовете на танкерите. Корабите с петрол започнаха да се натрупват край бреговете на Калифорния, Малта, Южна Африка и други страни.


Тази уникална ситуация ясно показва как се е променило търсенето на петрол изведнъж. Експертите обаче смятат, че ерата на извличане на свръхпечалби от собствениците на флота за танкери може да не е много дълга, пише "Поглед инфо".

По крайбрежието на Калифорния са се натрупали голям брой петролни танкери. Това е ненормална ситуация: на много кораби няма екипаж, но трюмовете са пълни с петрол. Следователно, бреговата охрана на САЩ е принудена да предприеме допълнителни мерки, за да гарантира безопасността на закотвените кораби и околната среда, заяви командирът на бреговата охрана Маршал Нюбъри.

В трюмовете на препълнените танкери има повече от 20% от ежедневните консумирани петролни количества в света - над 20 милиона барела при 100 милиона барела производство на ден. Корабите са закотвени повече от осем дни.

Това означава, че ситуацията с търсенето на петрол се напряга до краен предел. Ако танкерите станаха единствената алтернатива за съхраняване на суров петрол, това означава, че капацитетът за съхранение на нефт на земята вече е пълен. Така според някои доклади капацитетът за съхранение на петрол в Кушинг в САЩ е достигнал лимита.

Американските рафинерии и другите потребители на суров нефт просто спряха да го разтоварват като ненужно (търсенето на бензин падна поради карантината). Следователно, петролът се изпраща в трюмовете на танкерите, без възможност за изпращането му за преработка.

Според „Уол Стрийт Джърнъл“ много петролни танкери са наблюдавани и край бреговете на Малта, Южна Африка и на други места. Обемът на въглеводородите в трюмовете на танкерите от 1 март нарасна със 76% - до 153 милиона барела.

„Сега с танкерите се случва наистина уникална история. Някои се използват за съхранение на петрол. Потребителите купуват петрол и го изпомпват в складове и в цистерни “, казва Игор Юшков, водещ експерт от Националния фонд за енергийна сигурност.

Поради страховете от рекордно свръхпроизводство, петролът продължава да се срива на борсата. Миналата седмица цената на суровия петрол WTI премина в отрицателна равнина, докато марката „Брент“ достигна историческото ниско ниво от 16 долара за барел. В понеделник котировките на петрола за идващите фючърси отново са в червената зона. „Бленн“ пада с 9–11%, а WTI - с повече от 27%.

И така, фючърсите през юни за суров петрол WTI паднаха до 12.29 долара. Цената на юлските фючърси за „Брент“ падна до 22,56 долара за барел, докато юнските фючърси за „Брент“ паднаха до 19,3 долара за барел.

„Пазарът знае, че проблемът със съхранението на петрол остава и ние сме близо до пълно запълване на складовите запаси през следващите седмици. Цените не могат да направят нищо друго, освен да паднат, когато производителите скоро няма къде да съхраняват петрола", казва Бьонар Тунхауген, ръководител на проучването на пазара на петрол в Rystad Energy.

„Не мога да предположа да кажа колко петрол вече се съхранява в цистерни и колко повече може да се поеме. Но складовете за съхранение на земя по целия свят, разбира се, имат различна степен на заетост.

Например, в Кушинг доскоро имаше малко по-малко от 30% от свободния капацитет. При сегашния темп и обема на вкарване можете да точите там за още 20-30 дни “, смята експертът от НФЕС. И дори в тази трудна ситуация има победители - това са собственици на петролни танкери, които генерират печалба.

Сега е най-доброто време за бизнес с танкери, заяви изпълнителният директор на „Северни американски танкери“ Хербьорн Хансон. „Сега правим много пари, сериозно подобряваме баланса си. Никога не съм виждал толкова силен пазар. Ние не спекулираме с петрола, спекулираме с доставката му и това е съвсем различна история “, заяви собственикът на бизнеса с танкери.

Според експерти, компанията в сегашните условия може да получава най-малко 70 хиляди долара от един кораб на ден, изписвайки сметки на основните си клиенти - Exxon Mobil и British Petroleum.

Според Юшков част от танкерите ще продължат да стоят и чакат възстановяването на търсенето, тъй като петролът в тях е закупен на ниски цени в резерв. „Въпреки това, другата част на танкерите ще бъде празна, защото преди не са имали време да ги напълнят, а сега техният товар е твърде скъп и вече никой няма да им трябва. В крайна сметка преди закупуването на петрол и разходи за съхранение бяха по-евтини, отколкото сега на ниски цени, но високи товарни тарифи ”, не изключва Игор Юшков.

„Поради търсенето на танкери с цел съхранение, наемните ставки значително се увеличиха. А това от своя страна води до там, че доставчиците започват да мислят дали би било по-лесно за тях просто да спрат производството, тъй като доставката до потребителя вече е твърде скъпа “, казва Игор Юшков.

Вече има съобщения за значително намаляване на производството на петрол от основните играчи. Така „Уол Стрийт Джърнъл“ съобщава за фалита на една от най-големите американски петролни компании Daimond Offshore, в баланса на която има 15 сондажни платформи и където работят около 2,5 хиляди души.

Тази година компанията вече е избрала до остатъка кредитна линия от 400 милиона долара с приходи от 981 милиона долара миналата година. Diamond Offshore се оплаква от "рязко влошаване" на производството на петрол в САЩ поради пандемията на коронавирус. Това може да бъде предвестник на края на шистовата революция в Съединените щати.

Броят на сондажите в САЩ бързо намалява. Миналата седмица тя падна до четиригодишен минимум. Ако преди там са работили 650 сонди, сега това е почти наполовина - 378 сондажни устройства. Един от най-големите търговци на петрол „Трафукура“ смята, че производството в Тексас, Ню Мексико, Северна Дакота и други щати ще намалее много по-бързо, отколкото се очакваше по-рано: ще намалее с 1,5 милиона барела на ден до юни (по-рано се смяташе, че само до декември).

„Намаляването на производството на енергия се случва естествено, защото просто няма физическо търсене на петрол, което води до срив в текущите цени, въпреки че участниците на пазара смятат, че цените на въглеводородите трябва да се повишат след няколко месеца“, казва старшият анализатор на BCS Сергей Суверов. Въпросът е, дали цените на фючърсите на петрола са по-високи, отколкото при доставките за май и юни.

Друг основен производител на петрол, Саудитска Арабия, реши да започне съкращаването на производството преди сделката ОПЕК+, насрочена за 1 май, съобщава „Блумбърг“, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията. Още преди май саудитците ще намалят производството до целевото ниво от 8,5 милиона барела петрол на ден.

Други членове на ОПЕК също започнаха да намаляват производството на петрол предсрочно Това са Кувейт, Алжир и Нигерия. Когато няма съоръжения за съхранение на петрол или те се запълват бързо, например в Нигерия, е необходимо да се намали производството по-рано и по-силно, отбелязва Юшков.

Според него остава заплахата от глобално преливане на съоръжения за съхранение. Защото търсенето все още не е възстановено с активни темпове. Европа едва сега обявява карантина, докато Китай се възстановява доста слабо.

Затова все още можем да видим непланирани съкращения на производството в отделни страни или региони на принципа „никъде да не се слага петрол“, каза Игор Юшков.

В такава уникална ситуация остава да се надяваме на светлина в края на тунела. Повечето експерти са съгласни, че спадът в световното търсене на петрол е достигнал своя връх, заяви министърът на енергетиката Александър Новак на Русия в понеделник. Това означава, че постепенно ситуацията ще започне да се подобрява, което също ще помогне на новата транзакция ОПЕК +.

Търсенето на петрол в редица европейски страни, където отиват значителни доставки на руски нефт, вече започва да нараства. „В страните от Централна и Северна Европа вече има такива кълнове с положителен растеж на търсенето. На бензиностанциите спадът на търсенето възлиза на 70%, днес в някои страни вече наблюдаваме спад на този показател до 60–65% “, каза Новак.

Новак вярва, че преминаването на петролния пазар през най-трудния период зависи от това как историята на пандемията се развива допълнително, колко бързо се възстановяват нормалните дейности, въздушните и транспортните комуникации и работата на предприятията.

Най-вероятно икономиката ще започне да се възстановява през втората половина на годината и това ще означава увеличаване на търсенето на енергийни ресурси, смята министърът на енергетиката.

„Мисля, че през юли ситуацията вече ще започне да се променя. Защото през май - юни търсенето ще бъде възстановено и производството ще намалее “, очаква Юшков.

Що се отнася до руския петрол, неговите производствени разходи са ниски в сравнение със същите американски производители на шисти или канадски производители, следователно той не заплашва естествено с намаляване.

Русия обаче ще намали производството по сделката ОПЕК + до 8,5 милиона барела на ден, подобно на саудитците, и това носи определени рискове, тъй като затварянето на нашите кладенци и подновяването на дебита от тях не винаги е лесно да се направи технологично, отбелязва Суверов.

Превод: В. Сергеев