Председателят на Федералния резерв на САЩ - Джанет Йелън сигнализира, че централната банка може да обмисли повишаване на краткосрочните лихвени проценти на следващото си заседание през март, като в същото време тя даде оптимистична оценка за развитието на американската икономика при представяне на нейния шестмесечен доклад пред Сенатската банкова комисия, съобщава БНР.
"Ако нарастването на работни места и повишаването на инфлацията продължават да напредват според очакванията на Фед, увеличаване на основния лихвен процент на федералната фондова лихва вероятно би било подходящо на предстоящите заседания", посочи Йелън пред американските сенатори.
 

Председателят на Фед обрисува до голяма степен оптимистична картина на икономиката на САЩ при своите първи показания след встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп, отбелязвайки, че растежът на заетостта през последните месеци и по-високият ръст на заплатите в последните години са още едно доказателство, че пазарът на труда се затяга.
 
"Моите колеги и аз очакваме икономиката да продължи да се разширява с умерени темпове при по-нататъшно известно укрепване на пазара на труда и постепенно нарастване на инфлацията към нашето целево ниво от 2 на сто", каза Йелън.
 
Според нея американските централни банкери очакват икономическият напредък да даде основание за по-нататъшно постепенно повишение на федералната фондов лихва. Тя повтори своето виждане, че би било неразумно да се изчака прекалено дълго, тъй като това може да принуди Фед в крайна сметка да прибегне до по-бързо повишаване на лихвите, което обаче може да рискува разстройване на финансовите пазари и тласкане на американската икономиката обратно в рецесия.
 
Изказването на Джанет Йелън е факт в началото на двудневните ѝ показания, известни като "Humphrey-Hawkins", които са определени от закон през далечната 1978-а година, изискващ подобно изслушване на управителя на Фед. След нейното встъпително словоЙелън ще бъде разпитана от законодатели от Банковата комисия на Сената, като утре тя ще бъде подложена на същата процедура и пред Финансовата комисия на Конгреса на САЩ.
 
Според анализатори и инвеститори, днешните коментари на Йелън, че Фед може да обмисли вдигане на лихвите ставки през следващите заседания, оставят отворена вратата за подобно действие през март.
 
Доларът реагира позитивна на речта на Йелън, поскъпвайки рязко на валутния пазар.
 
Щатската валута вече напредва с 0,5% към двуседмичен връх от 114,36 йени и с 0,2% към 4-седмичен връх около 1,0079 швейцарски франка. По същото време еврото се понижава с 0,16% към ново 5-седмично дъно от 1,0568 долара, докато британската лира се понижава към 1,2460 долара, но на този етап задържа над дъното в рамките на днешната търговия около 1,2442 нивото, ударено за кратко след по-слабите инфлационния данни от Обединеното кралство.