"Инфлацията не е основната причина за повишаването на цените през последните месеци. Тя тръгна преди всичко след COVID кризата, когато икономиките и хората се отвориха след дълго задържане, започнаха да употребяват повече, което доведе до дисбаланс между търсене и предлагане. Това бяха първите индикации за увеличаване на цените", коментира финансистът Александър Димитров в "Денят ON AIR".

Той добави, че енергийната криза се е прехвърлила върху цените на хранителните продукти и услугите. Гостът посочи, че друга причина за инфлацията е ниската безработица, което генерира доходи в големите градове.

По този начин начин тази сравнително добре платена средна класа в столицата може да си позволи увеличението на цените, а точно затова е най-изразена инфлацията в големите градове, където има повече платежоспособно население.

"Инфлацията в България е по-висока от средната за ЕС. Инфлацията в ЕС по данни за август беше около 9%, очаква се да бъде около 10% към края на септември. В България е над 17%. Такава е обаче в съседни страни.

Аз си го обяснявам с социалните връзки в държавите, с възприятието на общността. Разбира се, имат значение и харчовете, които извършват правителствата", каза Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му хората трябва да са подготвени за по-лошото, но да очакват по-хубавото - самото ограничаване на потреблението води до ограничаване на производството, а това е началото на рецесия. Той изтъкна, че трябва да внимаваме какви послания даваме, за да не се стига до влошаване на икономическата обстановка. Гостът подчерта, че трябва да се внимава да не се поеме по пътя на популизма, защото е много лесно да се печели електорат чрез социални обещания.

"Дълговете започват да поскъпват. Това е тенденция в Европа. Най-вероятно другата година ще очакваме дефицит. Дали ще бъде двуцифрен, зависи от мерките, които ще се вземат и доколко ще се изпълни Планът за възстановяване.

Това е много важно. Това е било разковничето през последните години - усвояването на евросредства. Рецесията в България ще зависи от представянето на останалите страни в ЕС. Ние сме зависими от тях", отбеляза Димитров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук