При инфлация парите се обезценяват, което личи по повишението на цените. Причината е нарушеният баланс между търсене и предлагане. Изглежда логично вината да е във войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия. Инфлацията обаче започна много преди това - тласъкът бе даден от пандемията, пише "Дойче Веле".

Проблеми с веригите на доставки спънаха производството. Търсенето на различни продукти изведнъж се оказа по-голямо от предлагането и това доведе до повишаване на цените.

Ужас: Тази важна стока постоянно върви нагоре, надмина бензина и компотите са под заплаха

Освен това в много сектори от години има недостиг на квалифицирани работници, което води до повишаване на заплатите, а това на свой ред се отразява на цените.

След това дойдоха и санкциите срещу Русия. Енергията започна да не достига, а и в това отношение важи, че когато търсенето превишава предлагането, резултатът е инфлация.

„Съществува и нещо, което икономистите наричат вторични ефекти. Високите продажни цени на енергията и суровините водят до повишаване на цените и на други продукти и услуги.

Инфлацията вече засяга практически всички стоки и услуги“, казва Фридрих Хайнеман от Центъра за европейски икономически изследвания.

Ако сега се наложат и увеличения на заплатите в диапазона до двуцифрени проценти, това също може да доведе до ново увеличение на цените - явлението се нарича спирала на заплатите и цените.

Следва ли рецесия?

При инфлацията всички обедняват, защото покупателната способност намалява. Доходите и спестяванията на частните лица губят стойност, както и собственият капитал на предприятията - покупките и инвестициите се отлагат, оборотът намалява.

Ако не се предприемат мерки за противодействие, съществува риск от рецесия.

Какво се прави срещу инфлацията?

Централните банки разполагат с два инструмента за борба с инфлацията: повишаване на лихвените проценти и свиване на паричното предлагане.

Повишаването на лихвените проценти би трябвало да накара хората да спестяват повече и търсенето да намалее.

Паричното предлагане се свива, когато държавата купува по-малко облигации, т. е. пуска по-малко пари в обращение.

В момента обаче държавите харчат пари под формата на спасителни пакети и помощи, за да предпазят от последиците от повишаването на цените хората и фирмите, които не могат да се справят сами.

Със съкращения  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук