Как отекват предложенията на Министерството на финансите за данъчни промени след огласения от финансовия министър пакет? 

Имало е среща на МФ с отделни собственици на една много малка част от туристическия сектор, уточни за БНР Павлин Петров, съпредседател на УС на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) във връзка с предложенията на финансовото министерство за промени в данъчния режим, които засягат ресторантьорския бранш.

"Те не представляват сдруженията в страната. Така е преценил финансовият министър, извикал е една минимална част, което не мисля, че ще доведе до положителна развръзка на ситуацията в туризма."

По думите му БАЗ представлява 90 на сто от заведенията у нас. Относно пакета данъчни закони, анонсиран от финансовия министър, Петров отбеляза:

"Патентният данък е много хубаво решение, но трябва да седнем да го изговорим – как ще се прилага. Добре е всички малки обекти да бъдат включени. Има редица въпроси. Това, което знаем, беше обявено по телевизията от директора на НАП. Трябва да има експертиза, да има анализ. Оставането на 9% ДДС би трябвало да се случи", заяви Петров.

От финансовото министерство лансират и идеята за финансови стимули от държавата за фирми и граждани, подаващи информация за укриване на данъци и осигуровки. Павлин Петров изрази мнение, че има варианти да се работи върху изсветляването и срещу укриването на данъци, но не посредством доноси, "някой да ходи да топи определена фирма". 

"Всички промени в данъчното законодателство са затъмнени от фойерверка, който предизвиква предложението за създаването на културна традиция да се доносничи. Това е шок. Не само аз съм шокиран – как е възможно това нещо, след толкова години да бъде прокарвано като твърдение", подчерта Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Всяка партия има свои приоритети и съответно игри. При промени в данъчните закони винаги е имало политическо събиране, при което те се представят на ниво на партиите, които вземат решения, съгласуват се и тогава финансовият министър ги представя пред бизнеса и обществото, посочи Дацов.

Според него това, че в случая финансовият министър Асен Василев е пропуснал политическото обсъждане, показва проблем в общуването сред управляващите и "политиците от ГЕРБ са прави, ако това не е съгласувано предварително с тях".

Финансистът обаче одобрява предложението на МФ за отпадане на ставката от 9% за ресторантьорите.

"Виждаме, че заведенията в България навсякъде са пълни. Където и да отидеш, виждаш пълни заведения, тоест консумацията не може да се каже, че е силно намалена и някой изпитва проблеми в тази сфера. Още повече, цените в заведенията нараснаха изпреварващо и печалбите, които би трябвало да се формират там, са доста добри."

За нулевата ставка за хляба и брашното, която да остане до средата на следващата година, Дацов смята, че "има малко лобизъм в тези предложения".

"Тези предложения не са значителни. Очаквах да има много по-големи неща. Това е първият бюджет, в който трябва много ясно да бъде зададена визията за реформа в различни сектори. Нищо не се случва в здравеопазване, нищо не се случва с проблемите в пенсионната система", обобщи темата за данъчните промени Любомир Дацов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук