Нито един финансов министър не се е провалял колкото Асен Василев от Прехода насам. Никой не е предизвикал толкова много проблеми в бюджета. Сегашното състояние на икономиката е вследствие на неговите виждания. Той е много гъвкав - ще видим дали ще продължи с великите си идеи или под натиска на обстоятелствата ще обърне посоката.

Най-добрата политика е консервативната, когато не клатиш бюджета. Експериментът с макроикономическата политика, който Василев си направи, разклати икономиката.

Това каза в ефира на Нова нюз финансистът Любомир Дацов.

Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%. Това отчете БНБ за първото тримесечие. Според него 10% върху нула е нула, а ако стане тенденция вече въпросът ще е друг. "Намалява растежът - ако се задържат факторите, ще бъде по-близък до този на правителството - ще бъде по-висок. 

ПП си играха с бюджета, за да се правят на добри заради изборите.

"Изключиха различни сектори от обхвата на ДДС - те носят близо 1 млрд. на годишна база. Намаляването на дефицита ще зависи от управленската програма, при структурни реформи за оптимизиране на разходите, можем да бъдем оптимисти", коментира той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук