С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          


По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.