За спешна ревизия и актуализация на бюджета се обявиха бившите финансови министри Симеон Дянков и Милен Велчев.

Веднага ще бъде необходима актуализация на бюджета. Първо, за да се види реалното му състояние, второ – за да се предприемат мерки срещу коронакризата, каза вицепремиерът и финансов министър в първия екип на Борисов Симеон Дянков пред bTV.

Нужна е бърза ревизия, за да се види къде са изхарчени няколко милиарда от резерва. Резервът ни е 10-12 млрд, не 8 млрд, както обяви днес Ананиев, допълни Дянков.

Първото тримесечие тази година разходите са много по-високи, каза Милен Велчев, финансов министър в кабинета „Сакскобургготски”. И обясни, че за първи път, откакто толкова много години наблюдава хазната,  първото тримесечие завършва с дефицит, досега винаги е било с излишък.

И двамата топ финансисти са категорични, че Националният план за възстановяване е неадекватен. Защото не е важно колко пари ще се дадат, а да се дадат на бизнеса, така че икономиката ни да стане конкурентоспособна.

Важно е да имаме работещо правителство, което да гледа напред и да направи икономиката ни конкурентоспособна, каза Велчев.