Недостигът на храна в САЩ е предвестник на предстоящото падане на американската империя, заяви водещият на Fox News Тъкър Карлсън.

Той припомня, че по време на пресконференция на 24 март президентът Джо Байдън предупреди за недостиг на храна в САЩ поради напрегнатата ситуация в Източна Европа. Според журналиста прогнозата на американския лидер се е сбъднала.

"Недостигът на храна е историческо събитие. То срива социалния ред, разрушава империи.

Сега се сблъскваме с липсата на провизии. Към днешна дата поне 26 щата съобщават, че половината от магазините им за търговия на дребно са напълно изчерпани с бебешки храни", разкрива той.

Тексас, Тенеси, Мисури, Айова и много други гъсто населени региони изпитват недостиг на храни за кърмачета, уточнява телевизионният оператор. Въпреки това администрацията на Байдън не бърза да се справи с този значим за страната проблем - заключава Карлсън.

След началото на войната в Украйна западните страни засилиха санкционния натиск върху Москва. Ограничителните мерки засегнаха основно банковия сектор и високотехнологичните продукти. Много компании се оттеглиха от Русия.

В същото време прекъсването на веригата на доставки доведе до икономически проблеми в много страни. По данни на Министерството на труда на САЩ цените на горивата и храните са се повишили с 8,5% на годишна база до края на март.

Увеличението е най-високото от декември 1981 г. насам. Лихвите по ипотечните кредити, които през април достигнаха 12-годишен връх, също бяха засегнати.

Освен това неотдавнашно проучване на CNN показа, че оценката на американците за националната икономика е достигнала най-ниското си ниво от десетилетие насам.

Според проучването мнозинството от анкетираните (66%) смятат, че политиките на Байдън вредят на националната икономика, а осем от десет анкетирани определят мерките на неговата администрация като "недостатъчни" за борба с нарастващата инфлация.