Най-богатите 400 американци постигнаха поредна рекордна година по отношение на личното си състояние.

Една от причините за това е силното представяне на капиталовите пазари в САЩ, предава Forbes.

Минималното състояние, което се изисква, за да попадне човек в елитния клуб на 400-те най-богати американци, възлиза на 2.1 млрд. долара, като това е най-високата летва за влизане в тази група, отчитана досега. През тази година мизата за влизане в престижния списък се е вдигнала със 100 млн. долара.

Общото състояние на 400-те най-богати американци възлиза на рекордните 2.9 трилиона долара, което е 7% ръст спрямо 2017 г.

Средното нетно богатство на личност от списъка достига 7.2 млрд. долара спрямо 6.7 млрд. долара година по-рано.

Средната сума се увеличава главно заради хората в челото на списъка, нещо повече – половината от горепосочените 2.9 трилиона долара се притежават от едва 45 представители на елитния клуб, или малко над 11% от 400-те най-богати американци. 

За първи път от 1994 г. списъкът има нов водач и това е основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, който изпреварва 24-годишната доминация на Бил Гейтс на върха.

Безос е и първият човек, оглавяващ подреждането с нетно богатство, надхвърлящо 100 млрд. долара, тъй като шефът на Amazon притежава „скромните“ 160 млрд. долара.

Освен всичко друго, Безос е и милиардерът с най-голям ръст в богатството, тъй като спрямо миналата година състоянието му е нараснало със 78.5 млрд. долара, благодарение на поскъпването на книжата на Amazon с над 100%.

Това е най-големият скок, правен откакто Forbes съставя списъка на 400-те най-богати американци. Бил Гейтс, вторият най-богат човек в подреждането, изостава зад Безос с цели 63 млрд. долара.

Десетте най-богати в списъка притежават общо 730 млрд. долара спрямо 610 млрд. долара през 2017 г.

Настоящата година е толкова добра за най-богатите американци, че рекорден брой милиардери не можаха да попаднат в подреждането на финансовото издание – цели 204 души, или 1/3 от щатските милиардери.

Най-голямо увеличение на богатството в процентно отношение се наблюдава при Джак Дорси, изпълнителният директор на Twitter и фирмата за платежни услуги Square. Състоянието на Дорси е скочило със 186% през миналата година, до 6.3 млрд. долара, главно заради поскъпването на акциите на Square. 

Най-големият губещ през миналата година е Джордж Сорос, чието нетно състояние възлиза на 8.3 млрд. долара спрямо 23 млрд. долара година по-рано.

Причината за този спад е че през 2017 г. Сорос прехвърля 18 млрд. долара от своето богатство във фондацията си Отворено общество (Forbes не смята парите, държани във фондации, за част от нетното богатство).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пада с 11 места, до 259-а позиция, спрямо 248-мо място през миналата година, въпреки че нетното му богатство остава на същото ниво от миналата година – 3.1 млрд. долара.

Въпреки повишения минимален праг за влизане в клуба на 400-те най-богати американци от 2.1 млрд. долара, 15 нови милиардери влизат в списъка. 12 от тях са натрупали състоянието си сами, включително Дрю Хюстън, изпълнителен директор на Dropbox, Тай Лий, имигрант от Южна Корея, който е изградил гигантски IT бизнес, както и Бен Чеснът и Дан Курциус, съоснователи на маркетинг компанията Mailchimp.

Крис Ларсен също така дебютира като първия криптомилиардер, попаднал сред 400-те най-богати американци.

Броят на жените в подреждането възлиза на 57, включително две дами, които са съоснователи на компании съвместно със съпрузите си. През миналата година в подреждането са попадали 55 жени (5 от които са били листнати съвместно с техните съпрузи).

Най-възрастният милиардер в списъка е 95-годишният Съмнер Редстоун с нетно богатство в размер на 4.8 млрд. долара. От друга страна, най-младият е Еван Спигел - 28-годишният основател на Snapchat, чието богатство възлиза на 2.2 млрд. долара. Той е един от едва 12-те души под 40-годишна възраст в подреждането.

Членовете на елитния клуб, които сами са натрупали богатството си, възлизат на 269, което е доста повече от броя на милиардерите, наследили състоянието си (64) и тези, наследили състояние, което впоследствие е нараснало (67).