На фона на готовността на ЕС да наложи ембарго върху вноса на руски петрол, китайските частни рафинерии решиха да купуват руски суровини с отстъпка. В същото време те се опитват да не рекламират сделките, страхувайки се от вторични санкции на САЩ.

Това съобщава Financial Times (FT), позовавайки се на представители на китайски рафинерии, по-специално в провинция Шандонг. Информацията се потвърждава от корабни брокери и оператори.

Според тях доставките ще се извършват от поне 6 танкера с вместимост до 2 милиона барела. Те ще изпращат петрол Urals главно в Китай, както и в Индия. Сега това масло е в Европа.

Доставяно е на руски кораби от гръцките компании Nissos Rhenia и Julius Caesar, Baltic Sunrise, чартърната компания Trafigura, индонезийската Pertamina Prime, както и Searacer, Elandra Denali и Elandra Everest, които се управляват от Vitol.

„От началото на руската инвазия [в Украйна] наблюдаваме значително увеличение на доставките на суров петрол Urals на петролни танкери на изток“, каза Хенри Кура, говорител на базираната в Лондон Braemar Shipping Services.

Според Брайън Галахър, ръководител на отдела за връзки с инвеститорите в Euronav Tanker Group, причината за толкова големи доставки са значителните отстъпки. Китайските компании могат да спестят до 35 долара за барел от покупки в сравнение с цената на Brent (около 100 долара за барел).

Някои китайски рафинерии обаче предпочитат руския петрол ESPO, който се произвежда в Източен Сибир. Доставя се по тръбопровод и с кораб. През 2021 г. средно шест средни петролни танкера са заминавали седмично. От началото на активната фаза на войната в Украйна са седем.

Анализатори смятат, че за Москва е по-трудно да намери нови купувачи за своя петрол и нефтопродукти. "Естествено е Китай да купува повече руски петрол. Китай обаче е наблюдаван по-внимателно, отколкото, например, Индия", добави Джейн Си, старши петролен анализатор в Kpler.

Както OBOZREVATEL съобщи, ако ЕС наложи ембарго на руския петрол, Русия ще загуби 22-24% от приходите в държавния бюджет. Това е лъвският дял от всички социални плащания и значителна част от военните разходи.

Очаква се Европейският съюз да въведе шестия пакет от санкции срещу Русия до 9 май заради войната, която отприщи срещу Украйна. ЕС планира да започне изцяло петролното ембарго до края на 2022 г. Преди това се планира постепенно въвеждане на ограничения върху вноса на руски петрол.

Превод: БЛИЦ