Руската федерация лесно заобикаля санкциите на Г-7 за ограничаване на цените на петрола без западна застраховка, която трябваше да бъде лост за спазване на ценовия таван от 60 долара за барел.

През август почти три четвърти от доставките на руски петрол по море са били извършени по този начин, съобщи Financial Times.

Изданието се позовава на данни на застрахователни и спедиторски компании и на аналитичната компания Kpler. 

По-специално, през пролетта на тази година тази цифра се е увеличила с почти 50%. Това, според FT, показва, че Кремъл печели от нарастващите цени, „въпреки ограниченията“.

Този растеж означава, че Москва става все по-умела в заобикалянето на тавана, което й позволява да продава повече от петрола си на цени, по-близки до цените на международния пазар - се казва в публикацията.

Способността на Русия да заобиколи петролния таван в крайна сметка ще увеличи приходите й, тъй като цената на петрола доближава 100 долара за барел, заключава изданието.

По-рано Financial Times съобщи, че руските компании завишават транспортните разходи, за да заобиколят ограниченията за цените на петрола от Г-7. 

Изданието съобщи, че руснаците печелят много повече от петрола, отколкото Западът е очаквал.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук