Азиатските акции не намериха посока днес, след разнопосочния край на сесията на Уолстрийт вчера, тъй като инвеститорите остават предпазливи вследствие на задълбочаващия се търговски спор между Китай и САЩ, въпреки признаците за сближаване между САЩ и Европа.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.1%. Китайският индекс на сините чипове CSI300 изгуби 0.5%.

Японският Nikkei записа ръст от 0.1%, но повишението бе ограничено от опасенията, че Централната банка на Япония може да обяви ограничение в изкупуванията на активи на срещата си през следващата седмица.

Глобалният индекс MSCI ACWI достигна четиримесечен връх в четвъртък, като индексът на акциите на европейските автопроизводители се повиши с 2.6%, след като ЕС и САЩ се съгласиха да преговарят за търговията, което намали опасенията от трансатлантическа война.

Щатските промишлени акции също записаха ръст, повишавайки се с 0.8%, въпреки че индексът S&P 500 изгуби 0.30% вчера, вследствие на 19-процентния спад при книжата на Facebook.

Това понижи индекса Nasdaq Composite с 1.01%, но други щатски технологични компании запазиха позициите си, като книжата на Amazon.com поскъпнаха с 3.2% в следборсовата търговия след излизането на отчета на компанията.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна до 2.9840%, което бе най-високото й ниво от 1.5 месеца.

Въпреки това, положителните нагласи в Азия бяха по-ограничени, тъй като търговският спор между Вашингтон и Пекин не показва признаци на отслабване.

“След като Вашингтон няма да използва енергията си, за да се бори с Европа, може да увеличи натиска върху Пекин”, казва Нобуко Курамочи, старши анализатор в Mizuho Securities, пред Reuters.

Китайският юан се търгува близо до 13-месечното си дъно, достигнато по-рано през седмицата.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1641 спрямо долара, след като падна с 0.73% в четвъртък.

Доларът губи 0.2% до 110.98 йени, тъй като йената получи подкрепа от ръста на лихвите по японските държавни облигации. Лихвата по 10-годишните книжа нарасна до едногодишен връх от 0.105%.

При суровините, цените на петрола продължават да се възстановяват, след като Саудитска Арабия временно спря доставките през проток в Червено море след нападение срещу два петролни танкера.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтинява с 0.17%, до 74.41 долара за барел, но въпреки това поскъпват с 1.9% от началото на седмицата.

Щатският лек суров петрол се търгува почти без промяна в цената на ниво от 69.55 долара за барел.