Британският премиер е готова да остане още в митническия съюз, но не предложи на ЕС нищо ново за границата с Ирландия, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Тереза Мей намекна, че Великобритания може да се съгласи да се удължи преходният период за Брекзит и така да се даде възможност за повече преговори по търговските теми, но тя разтревожи лидерите, участващи в тежката среща на върха в Брюксел, като не успя да им съобщи никакви нови идеи, с които да се излезе от „задънената улица“ по разногласията около границата с Република Ирландия. Така тя предизвика светкавично гнева на поддръжниците на Брекзит, а официалните представители на ЕС обявиха, че британският премиер е намекнал за „готовност да помисли“ за по-дълъг преходен период с надежда да се разчупят блокиралите разговори.

Източници от Даунинг стрийт по-късно съобщиха, че не се изключва подобно действие, но при него Обединеното кралство ще трябва да спазва правилата на Европейския съюз, без да има думата.

Отстъпката, която Мей направи в сряда, идва в момент, когато в речта си към лидерите на Евросъюза отправи призив за „кураж, доверие и приятелство“ и от двете страни. Но въпреки направеното по-рано настояване от страна на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск за „нови факти“, с които да се отключат преговорите, министър председателят на Великобритания не направи никакво ново предложение. Вместо това подчерта направения вече напредък, както и пречките, които остават.