"В политиката най-важното е да бъдеш последователен. Партията ни го прави, включително с внасянето на трите сигнала срещу ЧЕЗ и управляващите в Прокуратурата". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в сутрешния блок на БНТ. 

"БСП не участва в управлението по време на приватизацията на енергото през 2003-2004 г. През 2004 г. се продават 67 процента от дружеството. Тогава е представена и стратегията, че държавата ще притежава 33% от дружествата. БСП са „за“ държавата да управлява тези дружества. Знам за 4 или 5 държави в Европа, които управляват енергийните си дружества", каза още той.

"2011 г. държавата е получила 41 милиона от ЧЕЗ, пари се получават, макар че се каза друго. Защо продадоха ЧЕЗ за 40 милиона лева и ще ги купуват за 120 млн. евро. Искаме прокуратурата да провери именно тази продажба. Сезираме я, защото според нас е нарушено споразумението за тези 33%", разкри Свиленски .

"Това, което ни притеснява, е че никой не е знаел, кой купува ЧЕЗ, включително премиера. В докладите от ДАНС има списък с фирмите опитали се да купят ЧЕЗ. Борисов излъга и нас, и народа. Българските граждани вече не могат да търпят лъжите, които премиера пуска всеки ден. Не може да казваш, че не знаеш нищо, а службите, които контролираш да имат пуснати доклади до теб", допълни зам.-председателят на БСП.

"Не може Гинка Върбакова да представлява държавата ни в Чехия при преговорите за това държавата да си откупи процентите", каза още той.  "Ще се включим в протестите и подкрепяме всички искания от страна на протестиращите", завърши Георги Свиленски.