Германският производител на високотехнологични медицински изделия „Ottobock“ откри нов производствен комплекс и глобален център за услуги в София.

Инвестицията на немската компания за високотехнологични и бионични протези откри зам.- министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев заедно с Арне Йорн, главен оперативен директор на Ottobock SE & Co. KgaA, и с Арне Кройц, финансов директор, съобщават от икономическото министерство.

Новата инвестиция в столицата е стъпка към разширяване на производството на компанията в България и създаването на нови 100 работни места у нас.

Компанията разширява присъствието си на българския пазар и инвестициите си в страната. С новата производствена база и развоен център общо инвестираните средства от Ottobock в България са в размер на близо 22 млн. евро. В тях влизат направената инвестиция преди три години в завод в Благоевград и откритата днес производствена база и офис за споделени услуги.

„България е добро място за разкриване не само на производства, но и на центрове за развойна дейност и инвестицията на компания като Ottobock го доказва“, заяви зам.-министър Шотев на официалната церемония. 

Той подчерта, че ангажиментът на такива компании към развитие на технологичния сектор и иновации в страната може да послужи като пример и стимул за други международни компании да инвестират у нас. 

По думите му през последните години са реализирани сериозни инвестиционни проекти на германски компании в страната и този на Ottobock е един от тях. „Тези проекти допринасят за създаване на нови работни места, повишаване на конкурентоспособността на българските компании, внедряване на иновации и нови технологии“, подчерта Шотев.

Заместник- министърът на икономиката и индустрията добави, че общият обем на германските инвестиции у нас надхвърля 4 млрд. евро, а създадените работни места от германски компании са вече над 65 хиляди, което е потвърждение за доброто сътрудничество с немския бизнес.

„В България имате уникалната комбинация от високотехнологични ресурси и висококвалифицирани местни специалисти. Виждаме страната ви като ключов партньор в нашите стратегически планове за бъдещето", заяви Арне Йорн, главен оперативен директор, който представи визията на компанията за разширяване на българския пазар.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук