Глобалните концерни, които от много години оперират в Полша, закриват производствата си, пише полският специализиран сайт Money.

Все повече компании стигат до извода, че същата работа може да бъде свършена и от индийци. Експертите знаят причините. Тази ситуация е типична не само за Полша, но и за много европейски страни.

Вълна от масови съкращения заля Полша. Глобални концерни, които работят тук от много години, съкращават персонал или закриват производство.

В резултат на това хиляди хора губят работата си. Експертите смятат, че една от причините за тази ситуация е увеличението на минималната работна заплата.

Levi Strauss ще затвори производството си в Плок до юни. Фабриката на производителя на дънки работи в този град от 31 години. Решението на концерна означава, че почти 800 души ще се простят с работата си.

Levi Strauss далеч не е единствената компания, която планира да предприеме болезнени мерки за своя персонал, включително съкращения на работни места. Ситуацията е много тревожна, тъй като този проблем засяга много сектори на полската икономика.  

Съкращения планират предприятия в мебелния, автомобилния, шивашкия, банковия, икономическия сегмент, както и сектора на услугите и ИТ. Вълната от масови съкращения в Полша, започнала през 2022 г., се разпространява и расте.

Наскоро Nokia се присъедини към групата компании, които планират да съкращават служители. Глобалният концерн обяви, че планира да се сбогува с 800 служители в Полша.

PepsiCo има подобни планове. До 200 души могат да загубят работата си в краковския клон на компанията.

Много предприятия решават напълно да ликвидират производството и да напуснат Полша. Тази година такава стъпка беше предприета по-специално от компанията Stellantis, която затвори своя завод за двигатели в Белско-Бяла, както и от компанията Signify, която произвежда компоненти за традиционно осветление.

Къде отиват компаниите, които напускат Полша? Повечето търсят място извън Европа, главно в Индия.

Това реши да направи по-специално световната ИТ корпорация Infosys, която планира да затвори клона си в Познан и да съкрати 192 души. Процесите, които досега бяха отговорност на служителите в Познан, сега ще се извършват в Индия.

„Свободните работни места са голям разход за компаниите.“

„Все повече компании се оплакват от увеличаването на разходите за труд в Полша. Говорим преди всичко за увеличаване на минималната работна заплата.

Следователно значителна част от компаниите решават да преместят производството си извън Полша“, признава прессекретарят на Randstat Матеуш Жидек.

Припомняме, че от януари 2024 г. минималната работна заплата в Полша е 4242 злоти, а от юли ще се увеличи до 4300 злоти (към 2000 лева).

Вдигането на минималната заплата обаче не е единственият проблем за работодателите.

„Много компании също изпитват трудности с намирането на служители, а свободните работни места са голям разход за компаниите, защото поради недостиг на персонал е невъзможно да се изпълнят например всички поръчки, а и самият процес на наемане също струва пари" - обяснява експертът на Randstat.

Според него тези фактори принуждават компаниите да преместят производство в страни, където безработицата е висока и затова няма проблеми с привличането на кадри. Друг проблем, на който нашият събеседник обръща внимание, е разрастването на автоматизацията.

„Някои пазарни сегменти, особено в автомобилния сектор, трябва да преминат към друг тип производство и този случай изглежда съвсем различно“, отбелязва Матеуш Зидек.

Съкращенията в автомобилния сектор според него са неизбежни.

„Абсурд в световен мащаб“

Главният икономист на организацията Работодатели на Полша Камил Соболевски също смята, че увеличението на минималната заплата е допринесло значително за настоящата ситуация. След въвеждането му, според експерта, е настъпила „травматизация” на пазара на труда, където се наблюдават множество абсурди.

„Съотношението между средната заплата в Полша (7768,35 злоти) и минималната заплата (4242 злоти) е много малко, в световен мащаб това е абсурд“, казва Соболевски.

„Друг фактор, по който чупим световните рекорди, е процентът на хората, които работят на пълен работен ден и получават минимална заплата, според правителствени оценки 3,6 милиона души получават минимална заплата през 2021 г. За сравнение, 2009 година те са били 1,6 милиона. 

В момента хората, получаващи минимална заплата, съставляват общо 27% от всички работещи. В Полша има региони, където почти всички получават такава заплата, независимо колко се стараят да работят", казва още икономистът.

Друг парадокс, казва той, е, че огромен брой поляци получават малко повече от минималната заплата, независимо от образованието и квалификацията.

„Нашата минимална заплата се е увеличила, но производителността не“, отбелязва Камил Соболевски.

Нека припомним, че по-рано с подобен проблем се сблъска Испания, където младежката безработица в момента е 30%.

„В тази страна минималната работна заплата е сравнително по-висока, отколкото в Полша. На свой ред, Полша, като увеличи минималната работна заплата, изпревари всички страни в региона, включително Чехия, която обаче има по-висок БВП на глава от населението спрямо нас” – посочва икономистът.

Хиляди работници ще изчезнат от пазара на труда

Експертите казват, че неотдавнашната вълна от масови съкращения в Полша трябва да се разглежда в по-широк контекст.

Досега Полша е страна, която привлича инвестиции. Това беше улеснено по-специално от увеличаването на броя на хората с висше образование.

Според агенция Евростат 43% от поляците на възраст от 25 до 35 години имат висше образование. Това означава, че въпреки неблагоприятната демография в Полша има голям процент хора с висше образование.

„Това е уникална ситуация на фона на това, което се случва по целия свят, това беше нашият актив, който привличаше чуждестранни инвеститори, но през следващите 30 години около 250 хиляди души ще напускат пазара на труда всяка година ”, казва Камил Соболевски.

Не в наша полза, според него, е и фактът, че сме сред страните с най-високи цени на енергията в Европа, което едва ли ще стимулира нови инвестиции.

Друг проблем е, че за компаниите става все по-трудно да привличат квалифициран персонал.

„Затова изобщо не е изненадващо, че все повече фирми стигат до извода, че индийците могат да вършат същата работа вместо поляците“, добавя икономистът.

Индия - "вторият Китай"

„Важен момент, който трябва да вземем предвид, е фактът, че Европа, включително Полша, участва в глобална надпревара, в която нашата конкурентоспособност е заложена на карта, но е много лесно да отпаднем от тази надпревара“, подчертава главният икономист на Националната търговска камара, Пьотр Сорочински (Piotr Soroczyński).

Според него трябва да приемем факта, че големите мултинационални компании ще се преместят от Европа в други, по-евтини страни, включително Индия, в търсене на начин да намалят разходите си.

Освен това, както все повече казват експерти, в контекста на забележимо влошаване на отношенията между Запада и Пекин, Индия може да се превърне във „втори Китай“.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук