В периода 29 май - 4 юни доставките на руски петрол се увеличават на фона на заявките на Москва, че намалява добивите, пише Bloomberg. Според изчисленията на агенцията в момента потоците на руския петрол са с 1,4 млн. барела на ден по-големи спрямо края на 2022 година.

Има ръст от февруари насам въпреки съобщенията на вицепремиера Александър Новак, че от март страната ще ограничи добивите с по 500 хил. барела на ден.

Данните показват още, че в началото на май руските рафинерии намалиха производството, но в края на месеца отново има ръст на продукцията и липсват индикации за намален износ на петролни продукти.

От ОПЕК+ очакват обяснение и повече яснота за увеличените доставки на петрол от страна на Русия, коментира още Bloomberg.

Като цяло приходите от продажбата на петрол и газ в руския бюджет продължават да намаляват въпреки увеличените доставки, показва статистиката на руското Министерство на финансите. Цената на руския сорт Уралс е около 53 долара за барел, спрямо малко над 75 долара за барел от сорта Брент през май.

Анализатори от Citi коментират, че дори и с допълнителните намаления на добивите, обявени от Саудитска Арабия на последната среща на ОПЕК+, цената на петрола едва ли ще достигне до искания от Рияд диапазон 80-90 долара за барел.

Пазарите са притиснати от опасенията за рецесия в САЩ и Европа, бавното възстановяване на Китай и увеличените доставки от държави извън ОПЕК, пише Ройтерс. Така след кратко колебание в понеделник (5 юни), цената на петрола се върна до нивата от около 75 долара за барел.

От анализите на Bloomberg е видно, че основните дестинации на руския петрол остават Китай и Индия, както и малки количества са насочени към Турция.

В първите дни на юни доставките на петрол за България се увеличават до 83 хил. барела на ден, спрямо средно около 77 хил. барела на ден, реализирани от март насам. Доставките все още са далеч от 150-те хил. барела дневно, които България получаваше от Русия в първите дни на годината.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук