Bank of America прекъсна конференцията си след възмущение от коментарите за войната в Украйна, предаде "Файненшъл таймс"

Според трима души, присъствали на събитието, "Банк ъф Америка" е прекъснала онлайн конференция за клиенти, посветена на геополитиката, и се е извинила на участниците, след като някои от тях са се възпротивили на това, което са сметнали за проруски коментари за войната в Украйна.

Конференцията бе замислена като двудневно събитие, започващо във вторник, но BofA Securities отмени три сесии, посветени на американските санкции срещу Русия и руско-американските отношения. Този ход бе предприет, след като някои клиенти се оплакаха от тона на коментарите на ораторите от вътрешността на банката и извън нея по време на онлайн форумите във вторник.

Според трима души, запознати с въпроса, един от стратезите на банката се е обадил на клиентите след събитието, за да се извини за съдържанието на сесиите във вторник.

"Все още не мога да разбера защо американските банки все още карат лектори на събития за клиенти, които толкова често пробутват опорните точки на Москва за войната в Украйна", написа в Twitter Тимъти Аш от BlueBay Asset Management, специалист по Русия, който е присъствал на конференцията.

Той заяви пред "Файненшъл таймс": "Очевидно е, че Москва е в информационна война със Запада. Тя има интерес да влияе върху начина, по който западните банки представят конфликта, и банките трябва да имат предвид това."

От BofA заявиха, че срещата е била една от многото, в които са участвали външни лектори, за да помогнат на клиентите си да разберат въпросите, засягащи инвестиционните им решения.

В изявлението се казва: "Всички наши външни оратори са независими и изразените различни мнения са техни собствени. Извинихме се на онези клиенти, които изразиха недоволството си от някои от изразените мнения".

Инвестиционните банки често приемат лектори с противоречиви възгледи като част от усилията си да предоставят широк спектър от мнения на своите клиенти. Но някои от присъстващите на събитието във вторник заявиха, че е необичайно да се представят такива едностранчиви възгледи, без да има и други гледни точки за баланс.

"Това приличаше повече на Банката на Русия, отколкото на Банката на Америка", каза един от присъстващите. "Цялото събитие беше преобладаващо проруско."

Друг човек описа сесиите във вторник като "безмилостно антиукраински".

Двама души, участвали в разговора, заявиха, че Даниел Шийн, старши вицепрезидент на BofA Securities по международните отношения, е критикувал украинския президент Володимир Зеленски, определяйки го като "майстор на манипулациите и имитацията", за когото в администрацията на САЩ има "сериозни опасения". Говорител на Зеленски не отговори веднага на молбата за коментар.

Говорител на BofA заяви, че банката не е съгласна с това тълкуване на забележките на Шийн, които са имали за цел да отразят възгледите на други хора, а не неговите собствени.

Един от присъстващите заяви, че според него един от ораторите, Николай Петро, професор по политически науки в Университета на Роуд Айлънд, "е казал неща, които са абсолютно шокиращи... те са направо от външното министерство на Русия".

Петро обаче възрази, че хората, които са се оплакали, "са имали свои собствени цели" и "наистина не са слушали" това, което е казал.

В подготвената си реч, която той сподели с FT, Петро направи следните забележки: "При всеки сценарий Украйна ще бъде преобладаващата губеща страна" във войната. Нейният промишлен капацитет ще бъде "опустошен", отчасти поради икономическата ѝ политика да се превърне в селскостопанска суперсила, "както препоръчват ЕС и САЩ", а населението ѝ ще продължи да намалява, тъй като хората ще напускат, за да търсят работа в чужбина.

"Ако това е, което Русия имаше предвид, премахвайки капацитета на Украйна да води война срещу Русия, тогава тя вероятно ще е спечелила", каза той.

Той заяви, че правителството на САЩ няма интерес от прекратяване на огъня, тъй като има най-голяма полза от продължителен конфликт чрез "драматично увеличаване на енергийната и военната зависимост на ЕС от САЩ".

След разговора Аш зададе на Петро няколко въпроса. Един от присъстващите заяви, че възгледите на Петро "не възхваляват [руския президент Владимир] Путин" и че изглежда, че Аш иска да прокара някакъв дневен ред.

Аш заяви, че единственият му дневен ред е бил "да се увери, че западните банки възприемат балансиран подход към конфликта и не се впускат само в повтаряне на опорните точки на Москва".

Друг присъстващ заяви, че макар възгледи като тези на Петро да са обидни за мнозина на Запад, е важно да се чуят. "Това дава информация за това как мислят другите хора", каза той. "Ако така мислят хората в Русия за развитието на конфликта, това е важно да се знае."

Източник: Гласове

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук