Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова призна за сериозен проблем с Луда Камчия.

"В Перник нещата са добре, но не така стоят нещата в Източна България. Действително, Луда Камчия, която осигурява водата във Варна и Бургас, има проблеми с притока. Тоест, няма валежи, има трайно засушаване.


Министерството на околната среда и водите следи стриктно ситуацията. Всеки месец министърът разписва месечния график и разрешава количествата от всеки един язовир за питейни и други нужди.

Количествата на ВиК-тата, които те могат да ползват от язовира. Сигурна съм, че ако има критичен момент министър Емил Димитров ще ограничи ползването на водата, така че да имаме до зимното снеготопене и пролетния приток да има вода за тези населени места.

В същото време са предприети действия за други два язовира - Порой и Ахелой, като резервни водоизточници за ВиК Варна, предприели сме действия по проектиране и получаване на съгласие от Напоителни системи, за да ги ползваме като резервни", каза тя в телевизионно предаване. 

Министър Аврамова разкри още, че новият закон не предвижда поскъпване на водата. "Той не е приет, качен е за обществено обсъждаве. Трябва да се съберат мнения, становища, предложения.

Изцяло нов закон, да чуем всички заинтересовани страни. Тиражираха се твърдения, че ще вдигне цената на водата. Законът не предвижда вдигане на цената на водата, защото тя се определя от КЕВР за всеки ВиК оператор. Тя се определя на базата на доказани разходи и бъдещи инвестиции на ВиК оператор, коментира министърът-

"1744 километра пътна маркировка е възложена за тази година, три пъти по-малко са през предходните две години. 1421 метра са мантинелите за подмяна тази година. Тоест, ние обръщаме внимание на тази част от пътната безопасност", заяви още тя.