Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина, пише "Труд".

По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране през 2024 г. немалко региони ще преминат в по-ниски категории, с което техният коефициент за местоположение ще стане по-нисък, а от там ще бъдат намалени и данъчните оценки на имотите.

Тази промяна ще засегне около 170 населени места, които са общински центрове (64 на сто от 265-те общини) и все още неизвестен брой кметства, което би довело до намаление на приходите от данък недвижими имоти с над 41 млн. лв. Това се казва в становище на Сдружението на общините относно промените в Закона за местните данъци и такси.

У нас размерите на базисната данъчна стойност не са променяни от 2002 г. и са определени, според закона, съобразно видовете имоти и конструкции, като варират от 3,70 лв./кв. м до 18,70 лв./кв. м.

Коефициентите за местоположение увеличават базисната данъчна стойност на 1 кв. м и се определят диференцирано, съобразно функционалният тип на населеното място и зоната, в която се намира съответния имот. Най-високият коефициент за местоположение е за I зона в столица - 93,6, а най-ниският е за населените места от VI, VII, VIII категория.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук