Ще получат ли семейства с ниски доходи помощ за транспорт и преведени ли са парите за това на Министерството на труда и социалната политика от Фонд "Сигурност на електроенергийната система“, пита депутатът Деница Сачева социалния министър Иванка Шалапатова.

В отговор министърът отговаря, че няма постъпили средства от фонда във ведомството. Министерски съвет прие в началото на годината Програма за финансова подкрепа на физически лица за транспорт.

В нея се предвижда компенсация от 300 лева да получат семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. са получавали месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст или така наречените детски надбавки.

За получаването им има подоходен критерий, което гарантира, че по линия на тази програма ще бъде подпомогната уязвима група заради растящите разходи за транспорт, посочва Шалапатова, цитирана от Pariteni.bg. Тя допълва, че е бил разработен проект на Постановление на Министерски съвет за условията по изплащане на тези компенсации.

"При последното обсъждане на проекта бяхме информирани, че в момента се водят съдебни спорове по отношение на размера на дължимите вноски от "Лукойл“. Това наложи прецизиране на някои от текстовете. МТСП отрази наложените от новите обстоятелства промени и предостави проекта на акт на водещата институция – Министерство на икономиката и индустрията, за съгласуване“, уточнява министърът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук